Jednosatni sastanak Erdogana i Bidena u Madridu

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao odvojene sastanke sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom

TURKIYE 29.06.2022, 19:48 29.06.2022, 22:52
Jednosatni sastanak Erdogana i Bidena u Madridu

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan i njegov američki kolega Joe Biden održali su u srijedu sastanak na marginama samita NATO-a u Madridu. 

Sastanak Erdogana i Bidena, koji je bio zatvoren za javnost, trajao je sat vremena.

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu, turski ministar odbrane Hulusi Akar, direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun, glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin i šef Nacionalne obavještajne agencije (MIT) Hakan Fidan, piše AA. 

U kratkom obraćanju prije početka sastanka iza zatvorenih vrata, Erdogan je rekao da će "koraci s ciljem jačanja NATO-a, dati poseban doprinos procesu između Rusije i Ukrajine”.

Takođe je rekao kako u vezi s koridorima za izvoz žita iz Ukrajine rade na "rješenju procesa uravnoteženom politikom i nadamo se da će dati rezultat".

Biden je zahvalio Erdoganu na njegovim naporima da iz Ukrajine izvuče milione tona žitarica i na podršci članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Ranije je Erdogan održao odvojene sastanke sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Svi sastanci održani su u Kongresnom centru IFEMA u kojem se održava madridski samit.

NATO je službeno pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi nakon što je Turkiye potpisala sporazum sa te dvije nordijske zemlje.

komentari (0)