Još jedna turska kompanija na listi TOP 100 u odbrambenoj industriji

Broj turskih kompanija odbrambene industrije na listi TOP, pored kompanija ASELSAN, TUSAS i ROKETSAN, po prvi put našla se i kompanija ASFAT

TURKIYE 07.08.2023, 15:28 08.08.2023, 16:10
Još jedna turska kompanija na listi TOP 100 u odbrambenoj industriji
© AA

Broj turskih kompanija na američkoj listi "Defence News Top 100", koja se smatra najprestižnijom listom odbrambene industrije u svijetu, popeo se na četiri. 

Objavljena je lista "Defence News Top 100" za 2023. koju objavljuje časopis "Defense News", vojna televizijska organizacija sa sjedištem u SAD-u, na temelju prodaje u oblasti odbrambene industrije.

U skladu s najnovijim podacima, broj turskih kompanija odbrambene industrije na listi, koji je 2022. bio tri, ove godine je porastao na četiri.

ASELSAN, koji je prošle godine bio na 49. mjestu, ove se godine popeo na 47. mjesto i zadržao čelnu poziciju među turskim kompanijama, piše AA. 

TUSAS, koji je prošle godine bio na 67. mjestu, napravio je važan iskorak popevši se na 58. mjesto, dok je ROKETSAN, koji je bio na 86. mjestu 2022. godine, ove godine zauzeo 80. mjesto.

Kompanija ASFAT, koja je prvi put uvrštena na listu, zauzela je 100. mjesto.

Čak šest među prvih 10 kompanija na listi dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, tri su iz Kine te jedna iz Velike Britanije.

Prve tri kompanije na listi su iz SAD-a. Na vrhu liste nalazi se Lockheed Martin, dok ovu kompaniju slijede RTX i Northrop Grumman.

Aviation Industry Corporation of China zauzela je četvrto mjesto, dok je Boeing, koji je prošle godine bio treći na listi, pao na peto mjesto. General Dynamics zauzeo je šesto, BAE Systems sedmo, China North Industries Group Corporation Limited osmo., L3Harris Technologies deveto i China South Industries Group Corporation deseto mjesto.

komentari (0)