Kako je "Turkey" postala "Türkiye": Novo ime sve više koriste svjetski zvaničnici

Nakon što je naziv Turkiye prihvatio UN, novo ime te zemlje počeli su koristiti i brojni državnici kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni...

TURKIYE 21.06.2022, 10:08 23.06.2022, 16:12
Kako je "Turkey" postala "Türkiye": Novo ime sve više koriste svjetski zvaničnici
© Balkan News

Republika “Türkiye”, odnedavno je službeni naziv države koji će se ubuduće koristiti u svim državnim aktivnostima, ne samo unutar te zemlje već i na međunarodnoj sceni, u odnosima sa drugim državama i međunarodnim institucijama, organizacijama i na stranim jezicima.

UN prihvatio zahtjev

Sam proces promjene imena Republike Türkiye započeo je još u januaru 2022. godine. Tada je Ured za komunikacije Predsjedništva Republike Türkiye pokrenuo kampanju pod nazivom “Hello Türkiye”. Kampanja je, kako je zamišljeno, trebala da na međunarodnim platformama ojača identitet Republike Türkiye. Nekoliko mjeseci nakon što je kampanja “Hello Türkiye” postala viralna i poprimila globalan utjecaj, Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Republike Türkiye, početkom juna, uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu sa zahtjevom da se ime države iz “Turkey” promijeni u “Türkiye”. Ujedinjene nacije su, istakao je tada i glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric, prihvatile zahtjev Ankare, te je promjena imena stupila na snagu, kako je Dujarric naveo, odmah po primitku pisma.

UN: Naziv "Turkey" promijenjen u "Turkiye" 

O tome je na svom zvaničnom Twitter profilu pisao i šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, ističući da se proces koji je započet pod vodstvom predsjednika Republike Türkiye Recepa Tayyipa Erdogana, o povećanju vrijednosti brenda, privodi kraju.

- Proces koji smo započeli pod vodstvom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Ergodana, kako bismo povećali vrijednost brenda naše države, privodi se kraju. Pismom koje sam danas poslao generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, registrujemo ime naše države na stranim jezicima u UN-u kao 'Türkiye', napisao je Cavusoglu na svom Twiter nalogu.

Türkiye je, također, obavijestila institucije Evropske unije o korištenju naziva “Türkiye” na stranim jezicima te je poslata nota institucijama EU-a, Vijeću Evrope, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu. U noti je navedeno da će se od sada naziv “Türkiye” službeno koristiti na stranim jezicima.

 "Türkiye" na domaćoj i međunarodnoj sceni

Prihvatanjem zahtjeva Ankare u UN-u i Evropskim institucijama promijenilo je i upotrebu naziva “Türkiye” u brojnim zvaničnim istupima državnika, šefova diplomatija na domaćoj i međunarodnoj diplomatskoj sceni i njihovim službenim sastancima i razgovorima.

Tako je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u svom obraćanju prilikom sastanka sa šefom turske diplomatije koristila naziv “Turkiye”, a na svom Twitter profilu navela je kako je “Turkiye nedvosmisljeno i nepokolebljivo na strani ne samo očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH...”

Osim Turković, naziv “Türkiye” je i u intervju za TRT World upotrijebila i Vjosa Osmani, predsjednica Kosova. 

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, na svom Twitter nalogu upotrijebio je izraz "Türkiye".

Pored Balkana i zvaničnika regiona,  upotrebu Türkiye kao zvaničnog naziva države iskoristio je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. On je naziv “Türkiye” upotrijebio u postu na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Premijerka Švedske Magdalena Andresson, također, je u svom obraćanju puetm Twitter naloga iskoristila naziv "Türkiye". Ona je, nakon što se sastala sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom navela kako joj je bilo zadovoljstvo ugostiti generalnog sekretar NATO-a gdje su razgovarali i švedskoj aplikaciji za NATO, uoči samita u Madridu, uključujući i dijalog Švedske sa Türkiye.

Ministar vanjskih poslova Češke Jan Lipavski je, nakon sastanka sa turskim kolegom Cavusogluom, upotrijebio naziv "Türkiye" na svom Twitter nalogu, ističući da je jedna od tačaka razgovora bila i odnosti EU i Türkiye

Ministrica vanjskih poslova  Norveške Anniken Huitfeldt, također je, nakon sastanka sa turskim kolegom Cavusogluom i razgovorom o NATO savezu, upotrijebila naziv "Turkiye". 

Ministar vanjskih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra, nakon sastanka sa šefom turske diplomatije upotrijebio je naziv "Türkiye".  Hoekstra se početkom juna sastao sa turskim šefom diplomatije te istakao kako mu je bilo zadovoljstvo sa turskim kolegom govoriti o odnosima između Turkiye i EU kao i o brojnim drugim temama. 

O promjeni naziva “Turkey” u “Türkiye” pisali su i brojni svjetski mediji. Tako je The New York Times napisao tekst pod naslovom “Now It’s Türkiye, Not Turkey, at the United Nations” ( op.a Sada je Turkiye, a ne Turkey, u UN-u). I Washington Post je posvetio tekst promjeni naziva. Tekst je naslovljen “ Turkey today, Türkiye tomorrow: U.N okays country's request for change ( op.a. Turkey danas, Turkiye sutra: UN prihvatio zahtjev zemlje o promjeni imena) 

Britanski BBC posvetio je nekoliko tekstova o promjeni imena u Türkiye. Dva teksta, jedan u februaru ove godine i drugi u martu, naslovljeni su “Goodbye Turkey, Hello Türkiye”, ( op.a. Doviđenja Turkey, zdravo Türkiye) posvećeni su pitanju zašto 'Turkey' rebrendira međunarodno poznati naziv zemlje u “Türkiye”. 

Nedugo nakon promjena naziva u Türkiye od strane brojnih institucija i zvaničnika, predsjednik Republike Türkiye Recep Tayyip Erdogan, je najavio kako će turska nacionalna aviokompanija svoje međunarodne letove obavljati pod nazivom Türk Havayolları, umjesto pod dosadašnjim nazivom Turkish Airlines. 

Piše: Elmina Muhić

komentari (0)