banner17

banner18

Kemal Kilicdaroglu kandidat opozicije na predsjedničkim izborima u Turskoj

Potvrđeno nakon sastanka u Ankari

TURKIYE 06.03.2023, 20:14 14.03.2023, 09:25
Kemal Kilicdaroglu kandidat opozicije na predsjedničkim izborima u Turskoj
© AA

Turski opozicioni savez imenovao je danas predsjednika Republikanske narodne stranke (CHP) Kemala Kilicdaroglua za zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Turskoj, koji će se održati 14. maja, javlja Anadolija.

Šestostranački opozicioni blok objavio je nakon današnjeg sastanka u Ankari da će Kilicdaroglu biti njihov zajednički kandidat na predsjedničkim izborima.

Savez šest opozicionih stranaka sastoji se od CHP-a, IYI stranke (Dobra partija), Partije Saadet (SP), Partije budućnosti (GP), Demokratske partije (DP) i Partije demokratije i napretka (DEVA).

Meral Aksener, predsjednica IYI stranke, ponovo se pridružila opozicionom savezu i prisustvovala sastanku koalicije u ponedjeljak. Aksener je u petak napustila blok jer nije bila spremna da podrži izbor Kilicdaroglua za predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će predsjednički izbori u Turskoj biti održani 14. maja, kada će građani birati predsjednika kao i svih 600 poslanika.

komentari (0)