Klanjana dženaza četveročlanoj porodici koja je poginula u zemljotresu u Turkiye

Njihova beživotna tijela su pronađena jučer ispod ruševina zgrade

TURKIYE 07.02.2023, 14:58 07.02.2023, 15:24
Klanjana dženaza četveročlanoj porodici koja je poginula u zemljotresu u Turkiye
© AA

 U turskom gradu Adani danas je klanjana dženaza i obavljen ukop četveročlane porodice koja je jučer poginula u zemljotresu koji je pogodio južne regije Turkiye. 

Majka, otac i njihovih dvoje djece poginuli su u rušenju 14-spratnice u Adani. Njihova beživotna tijela su pronađena jučer ispod ruševina zgrade.

Dženazi su prisustvovali brojni građani, uključujući i turskog ministra poljoprivrede i šumarstva Vahita Kiriscija i guvernera Adane Suleymana Elbana.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginula, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

komentari (0)