Ko je bio "pjesnik nezavisnosti"?

TURKIYE 12.03.2022, 12:00 12.03.2022, 13:50
Ko je bio "pjesnik nezavisnosti"?
© AA

Na današnji dan 1921. godine zvanično je usvojena turska himna İstiklâl Marşı, što u slobodnom prijevodu značilo Marš za nezavisnost. Himna „Marš za nezavisnost“ nastala je dvije godine prije usvajanja Dana Republike Turske, kao motivacija vojnicima koji su se borili u Turskom ratu za nezavisnost a kasnije i kao himna Republike.

Kako je nastala turska himna?

Ministarstvo obrazovanja je na zahtjev narodne vojske 1921. godine raspisalo konkurs za himnu. U tom periodu vojsci je trebala pjesma koja će povećati moral vojnika koji su se borili za nezavisnost. Na konkurs su stigle 724 pjesme, a bila je ponuđena i novčana nagrada. Zbog te novčane nagrade Mehmet Akif Ersoy, autor Istiklal marša, nije želio učestvovati na takmičenju ali tadašnji ministar Hamidullah Suphija ga je nagovorio da se na konkurs prijavi sa pjesmom koju je ranije napisao i posvetio turskoj vojsci.

Pjesma Mehmeta Akifa Ersoya pobijedila je na tom konkursu, a on je odbio novčanu nagradu. Kazao je da bi to bio sramotan čin ako bi prihvatio te da je njegova himna poklon domovini. Himna je služila podjednako kao himna i vojnička pjesma u Turskom ratu za nezavisnost od 1919 do 1923.

Ko je bio Mehmet Akif Ersoy?

Turski nacionalni pjesnik poznat kao Mehmet Akif Ersoy rođen je 1873. godine u Istanbulu. Tek po rođenju dobio je ime Mehmed Ragif, ali kako to ime tada nije bilo uobičajeno njegova majka i blizak krug prijatelja su ga zvali Akif. Mehmet Akif Ersoy, dijelom je albanskog porijekla. Njegov otac Tahir Efendija rođen je u selu Shushica na Istoku u okrugu Ipek, što je današnji grad Peć na Kosovu, a koji je u to vrijeme bio dio Osmanskog carstva.

Majka Mehmeta Akifa Ersoya bila je Emine Šerife iz Buhare, današnji Uzbekistan, te je bila mještovitog uzbekistanskog i turskog porijekla. Kada je Mehmet Akif trebao završiti srednju školu, otac mu je preminuo a požar koji je zahvatio njegov dom prisilio je Ersoya da prekine obrazovanje i počne raditi kako bi izdražvao svoju porodicu.

Uprkos svemu Mehmet Akif Ersoy sa odličnim uspjehom završio je Veterinarski fakultet te se 1893. godine počeo raditi pri Ministarstvu poljoprivrede.

Već 1913. godine podnio je ostavku sa položaja pomoćnika direktora Ministarstva poljoprivrede.  

Mehmet Akif Ersoy ostao je više upamćen po svojoj poeziji nego profesiji pa je tako najpoznatiji po zbirci iz 1911. godine pod naslovom Safahat. Riječ je o zbirci pjesama u kojoj su bile 44 pjesme različite dužine u kojoj se našla i, tada, pjesma Istiklal Marši, koja je kasnije izabrana za himnu Turske.

Nagradu koja je bila namijenjena za pobjednika u iznosu od 500 lira Mehmet Akif Ersoy nije želio prihvatiti. On je tu nagradu donirao fondaciji koja podučava žene i djecu biznisu. 

Mehmet Akif Ersoy nacionalni je pjesnik Republike Turske. Preminuo je 27. Decembra 1936.godine i sahranjen na mezarju Edirnekapi.

Mehmet Akif Ersoy pisao je himnu u teškim uslovima te je ostao upamćen po riječima:  Allah bu millete bir daha Istiklal Marši yazdirmasin, što bi značilo Neka Bog ne dozvoli da ovaj narod ponovo piše marš za nezavisnost, aludirajući na to da više nikada narod ne proživljava ratove za nezavisnost.

komentari (0)