Međunarodni simpozij u Erzincanu: Erdogan vodstvom ujedinio turski svijet

U programu učestvuje skoro 800 stručnih akademika i članova delegacija iz 43 države.

TURKIYE 11.10.2022, 16:38 13.10.2022, 09:29
Međunarodni simpozij u Erzincanu: Erdogan vodstvom ujedinio turski svijet

Na Univerzitetu Binali Yıldırım u Erzincanu u Turkiye otvoren je međunarodni simpozij pod nazivom "Turski svijet", koji će trajati do 12. oktobra. Simpozijum je organizovan uz podršku Organizacije turkijskih država i Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye, a njegov organizator je Binali Yildirim, zamjenik predsjednika AK partije i  predsjedavajući Organizacije turkijskih država. 

Na početku skupa pročitana je čestitka koju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio povodom otvaranja ovogodišnjeg simpozijuma.

Obraćajući se prisutnima Binali Yildirim je rekao da turski narodi nisu dugo ostali u zatočeništvu iako su imena nekih država promijenjena - njihova želja za nezavisnošću nikada nije nestala.

Objašnjavajući strukturu Organizacije turkijskih država, Yildirim je naveo da bi Tursku Republiku Sjeverni Kipar voljeli vidjeti kao člana posmatrača na historijskom samitu koji će se održati u Samarkandu 11. novembra ove godine. 

- Kada su u pitanju turske države i Turci, pogrešno je ograničavati rad na članice. Kada uključimo naše srodnike u mnogim zemljama Balkana, Centralne Azije, Dalekog i Bliskog istoka, onda govorimo o populaciji od 300 miliona stanovnika. Govorimo o površini od 20 miliona kvadratnih kilometara, kazao je Yildirim i nastavio: " Trenutno Organizacija turkijskih država obuhvata populaciju od 170 miliona stanovnika, bruto proizvod joj je 1,5 trilion dolara, a ukupan obim trgovine je 700 milijardi dolara na geografskoj površini od pet miliona kvadratnih metara“.

Obraćajući se prisutnima Generalni sekretar Organizacije turkijskih država Bagdad Amrejev je rekao: " Predstavljajući Turski svijet u posljednjih 20 godina, čineći je jednom od najjačih zemalja ne samo u regionu već i u svijetu, predsjednik Erdogan je uspio da svojim vodstvom ujedini turski svijet“.

Bivši premijer i ministar vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Hasan Hasanov kazao je da je veoma ponosan što prisustvuje važnom sastanku ove organizacije.

Ističući značaj Organizacije turkijskih država, Hasanov je rekao: „Moramo biti jedno“, čime je zaključio svoj govor.

U programu učestvuje skoro 800 stručnih akademika i članova delegacija iz 43 države.

komentari (0)