Ministar odbrane Turkiye Akar: Iz Ukrajine izvezeno više od 721.000 tona žitarica

Akar je dodao da se nastavljaju napori da bi se osiguralo da pošiljke stignu do krajnjih odredišta što sigurnije.

TURKIYE 22.08.2022, 16:21 23.08.2022, 13:50
Ministar odbrane Turkiye Akar: Iz Ukrajine izvezeno više od 721.000 tona žitarica
© AA

Više od 721.000 tona ukrajinskih žitarica isporučeno je na svjetska tržišta od kada je prvi brod napustio Ukrajinu u skladu sa sporazumom o izvozu žitarica postignutom u Istanbulu, rekao je u ponedjeljak ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar. 

"Jutros je količina žitarica koja je napustila ukrajinske luke iznosila 721.449 tona. To se nastavlja. Nadamo se da će se količina povećati sljedećih dana", rekao je Akar vojnim komandantima tokom videokonferencije u glavnom gradu Turkiye Ankari.

Akar je dodao da se nastavljaju napori da bi se osiguralo da pošiljke stignu do krajnjih odredišta što sigurnije.

Turkiye, Ujedinjene nacije (UN), Rusija i Ukrajina prošlog mjeseca su postigle dogovor o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru Južne, Černomorsk i Odesa, koje su se tu nalazile mjesecima zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo krajem februara, piše AA. 

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar kojeg čine predstavnici triju zemalja i UN-a, a cilj je nadzirati isporuke.

U subotu su Akar i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres održali sastanak s zvaničnicima Centra u Istanbulu.

Akar je rekao i da Turkiye odlučno nastavlja borbu protiv terorizma da bi zaštitila svoje granice i građane.

Prema njegovim riječima od 1. januara antiterorističke operacije su intenzivno nastavljene.

"Tokom tog perioda ukupno je neutralisano 2.517 terorista u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji", naglasio je Akar.

On je rekao da su 333 teroriste neutralisane u operaciji "Kandža-Katanac", koju je Turkiye pokrenula u aprilu ciljajući na skloništa terorističke organizacije PKK u sjevernim iračkim regijama blizu turske granice Metina, Zap i Avasin-Basyan.

PKK, koja je uvrštena na listu terorističkih organizacija u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, tokom perioda dužeg od 35 godina usmrtila je više od 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i starije osobe. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

komentari (0)