Muzej demokratije 15. juli u Ankari od otvaranja posjetilo preko 120 hiljada ljudi

Muzej je izgrađen ispod zemlje i to preko puta Predsjedničke palate na Bestepeu u Ankari, a sastoji se od osam dvorana

TURKIYE 13.07.2023, 11:38
Muzej demokratije 15. juli u Ankari od otvaranja posjetilo preko 120 hiljada ljudi
© AA

Muzej demokratije 15. juli koji svojim postavkama i multimedijalnim sadržajima podsjeća na duh jedinstva turskog naroda koji je 15. jula 2016. godine spriječio pučiste terorističke organizacije Fetullahci (FETO) u njihovim mračnim pučističkim namjerama, od 15. jula 2021. kada ga je otvorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, posjetio je više od 120 hiljada ljudi. Muzej je izgrađen ispod zemlje i to preko puta Predsjedničke palate na Bestepeu u Ankari, a sastoji se od osam dvorana nazvanih ”Pučevi u Turskoj i svijetu“, ”Prijetnja jednog metka“, ”Baciti se u mrak“, ”Najduža noć“, “Oni koji su ostavili trag“, ”Sala“, ”Poštovanje šehidima“ i ”Straže za demokratiju“.

U prvom dijelu muzeja, čiji je cilj budućim generacijama kroz multimedijalne i digitalizirane sadržaje prenijeti istinu o dešavanjima 15. jula, predstavljeni su pučevi u Turkiye i svijetu.

Pored toga, posjetioci kroz mračni hodnik prolaze do dijela sa zvučnim i svjetlosnim efektima.

Posjetioci su pomoću video projekcije u dvorani ”Najduža noć“ upoznati s procesom od početka pokušaja puča do njegovog zaustavljanja, piše AA. 

Pored toga, u muzeju su kroz posebne sadržaje prenešena svjedočenja građana koji su učestvovali u otporu, te priče o gazijama i šehidima, a posjetioci prolaskom kroz hodnik ”sala“ mogu poslušati i priče 251 palog šehida.

U muzeju su izložene i biografije svakog šehida koji je život položio u borbi protiv izdajničkog pokušaja puča.

U posljednjem dijelu sa staklenom kupolom, dizajnirano je drvo koje kroz svoje korijenje simbolizira prošlost Turkiye, sa osvijetljenim granama i listovima koji simboliziraju svijetlu budućnost.

Ispod najvećeg umjetnog drveta u Turkiye, visine 23 metra, nalazi se 90 silikonskih skulptura koje predstavljaju ljude koji su nakon 15. jula stražarili za demokratiju.

Pored toga, istaknuti su i dijelovi historije Turaka, uključujući i motive dvoglavog orla, isticanog na građevinama iz perioda anadolskih Seldžuka.

Preko 120 hiljada posjeta

Direktor muzeja Veysi Gun u izjavi za Anadolu je kazao da je ovu ustanovo od njenog osnivanja posjetilo više od 120 hiljada ljudi.

"Muzej ne služi samo građanima Turkiye, nego svima u svijetu kako bi mogli da se pobliže upoznaju sa dešavanjima 15. jula. Naš muzej je ugostio i brojne strane delegacije, a radi se o zvaničnicima na visokom nivou", pojasnio je Gun.

Teroristička organizacija FETO

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye formalno zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turkiye kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye je poginula 251, a ranjeno je oko 2.200 osoba.

komentari (0)