Nakon 28 sati ispod ruševina spašena majka i troje djece

Građani i dalje čekaju u blizini porušenih zgrada, kako bi saznali informacije o svojim bližnjima koji se vode kao nestali.

TURKIYE 07.02.2023, 08:19 07.02.2023, 20:44
Nakon 28 sati ispod ruševina spašena majka i troje djece
© AA

Majka i troje djece spašeni su ispod ruševina 28 sati nakon razornog zemljotresa koji je pogodio jug Turkiye. 

Kako je javio reporter Anadolije, u naselju Nizip u Gaziantepu ispod ruševina zgrade spašena je majka Done Ozkilic, s djecom Abdulkadirom, Beyzom i Elif Ozkilic.

Svih četvero članova porodice Ozkilic su povrijeđeni i smješteni su u bolnicu.

Građani i dalje čekaju u blizini porušenih zgrada, kako bi saznali informacije o svojim bližnjima koji se vode kao nestali.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 2.921 osoba je poginula, dok su najmanje 15.834 povrijeđene u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye. Istovremeno je u akcijama spašavanja dosad je zbrinuto 338.000 ljudi u studentske centre i druge objekte.

Trenutno su 11.022 spasilačke ekipe na terenu i potraga za preživjelima se nastavlja. 

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

komentari (0)