Nakon 28 sati: Spašena 17-godišnja Dilara Aktaš

Djevojka je nakon akcije spašavanja prebačena u bolnicu na nosilima

TURKIYE 07.02.2023, 09:40
Nakon 28 sati: Spašena 17-godišnja Dilara Aktaš
© AA

Djevojka, koja je bila zaglavljena pod ruševinama u turskom gradu Kahramanmarasu, spašena je 28 sati nakon zemljotresa, javlja Anadolija.

Članovi spasilačkih timova Općine Osmangazi iz Burse koje učestvuju u potrazi i spašavanju u južnim regijama Turkiye, uspjeli su izvući ispod ruševina zgrade djevojku.

Pripadnici spasilčkog tima ispričali du da su čuli glas dok su rano jutros uklanjali ruševine osmospratnice u Kahramanmarasu, epicentru zemljotresa.

Potom su uložili dodatne napore i uspjeli stići do mjesta gdje se čuo glas.

Ispod betonskih stubova su potom uspjeli spasiti 17-godišnju Dilaru Aktas, čak 28 sati nakon prvog zemljotresa.

Djevojka je nakon akcije spašavanja prebačena u bolnicu na nosilima.

Prema podacima Uprave za vanredne situacije (AFAD), najmanje 3.381 osoba je poginula, dok je najmanje 20.426 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

AFAD je saopštio da je u zemljotresima srušeno 5.775 zgrada, a broj prijavljenih, ali još neprovjerenih urušavanja iznosi 11.302.

U područjima pogođenim razornim zemljotresima trenutno je angažovano više od 24.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja.

U akcijama spašavanja dosad je zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

komentari (0)