Numan Kurtulmus izabran je za novog predsjednika turskog parlamenta

Kurtulmus je izabran u trećem krugu glasanja u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye i na čelu tog parlamenta će biti naredne dvije godine

TURKIYE 07.06.2023, 18:54
Numan Kurtulmus izabran je za novog predsjednika turskog parlamenta
© AA

Novi saziv turskog parlamenta izabrao je danas Numana Kurtulmusa, zajedničkog kandidata vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parija) i Stranke nacionalnog pokreta (MHP), za svog novog predsjednika, javlja Anadolija.

Kurtulmus, parlamentarni zastupnik AK Partije iz Istanbula, dobio je 321 glas u trećem krugu glasanja u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye koja ima ukupno 600 zastupnika.

Izabran je na mandat u trajanju od dvije godine.

Prema turskom Ustavu, predsjednik parlamenta bira se tajnim glasanjem u najviše četiri kruga u jednom danu.

U prva dva kruga niti jedan kandidat nije dobio dvotrećinsku većinu (400), a u trećem krugu za pobjedu je bila potrebna prosta većina od 301 glasa.

Tekin Bingol, kandidat glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), dobio je 160 glasova, dok je kandidat Stranke zelene ljevice (YSP) Tulay Hamitogullari Oruc dobio 51 glas.

Kandidat IYI Partije Mustafa Cihan Pacaci dobio je 43 glasa.

Serafettin Can Atalay, zastupnik Turske radničke stranke (TIP), dobio je četiri glasa.

Druga dva kandidata, Mustafa Yeneroglu iz Stranke demokratije i napretka (DEVA) i Serap Yazici Ozbudun iz Stranke budućnosti (Gelecek Partisi) povukli su se s izbora u trećem krugu.

Glasalo je ukupno 584 zastupnika, dok je pet glasova proglašeno nevažećim.

AA

komentari (0)