banner17

banner18

Osmi dan od razornih zemljotresa koji su pogodili jug Turkiye i sjever Sirije

Prema posljednjim podacima, u turskim pokrajinama poginulo je više od 31.000 ljudi, a očekuje se da će se taj broj povećavati

TURKIYE 13.02.2023, 10:25 13.02.2023, 10:46
Osmi dan od razornih zemljotresa koji su pogodili jug Turkiye i sjever Sirije
© AA

Osmi je dan od katastrofalno razornih zemljotresa koji su prošlog ponedjeljka, 06. februara, pogodili jug Turkiye i sjever Sirije.

Razorni zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru s epicentrom u Kahramanmarašu, tog dana dogodio se u 04:17 sati i trajao je 65 sekundi, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla. Provincije Gaziantep, Šanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško razorene. Istog dana uslijedio je i drugi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richterovoj skali, čiji epicentar je bio u okrugu Elbistan u Kahramanmarasu i trajao je 45 sekundi.

Prema posljednjim podacima, u turskim pokrajinama poginulo je više od 31.000 ljudi, a očekuje se da će se taj broj povećavati. 

U međuvremenu, na desetine hiljada pripadnika civilne zaštite i spašavanja, iz Turkiye i drugih zemalja koje su ponudile ljudstvo, danonoćno rade na traganju za preživjelima ispod ruševina.

Zemlje širom svijeta prikupile su i dalje prikupljaju pomoć za žrtve zemljotresa u Turkiye i Siriji.

komentari (0)