OSTIM Univerzitet iz Ankare studentima s Balkana nudi mogućnost stipendiranog studija

TURKIYE 25.05.2022, 09:55
OSTIM Univerzitet iz Ankare studentima s Balkana nudi mogućnost stipendiranog studija
© AA

Tehnički univerzitet OSTIM iz Ankare, glavnog grada Republike Turkiye, osnovan je 2019. godine, a spojem teorije i prakse nudi kvalitetno visoko obrazovanje kako turskim državljanima tako i strancima.

Doc. dr. Bahar Erdal, direktorica Instituta za društvene nauke i zamjenica šefa Odsjeka za ekonomiju na Fakultetu za ekonomske i administrativne nauke u razgovoru za AA govorila je o prednostima studiranja na ovom univerzitetu koji ostvaruje sve zapaženije rezultate.

Erdal je podsjetila kako je univerzitet 2019. godine u sklopu Industrijske zone OSTIM, u kojoj je smješteno nekoliko hiljada kompanija, osnovala Fondacija OSTIM.

- Osnovni cilj osnivanja bio je obučiti radnike za firme u OSTIM-u. Ali, kako je kasnije potražnja rasla, otvorena je prvo Visoka zanatska škola, a potom Arhitektonski fakultet, Fakultet za inžinjering, Fakultet za ekonomske i administrativne nauke, a u septembru počeli su programi na institutima pri Fakultetu prirodnih nauka, navodi Erdal.

Univerzitet treće generacije

Istakla je kako je karakteristika visokoškolske ustanove osnovane prije tri godine to što je univerzitet treće generacije.

- Univerzitet treće generacije je univerzitet koji spaja teoriju i praksu. Odnosno, teoriju koju usvojite tokom studija, imate priliku praktično primijeniti. Tako da kada završite studij, imate i radno iskustvo. Primjera radi, na Univerzitetu OSTIM studenti, bilo da je riječ o dvogodišnjim, bilo o četverogodišnjim programima, jedan dan sedmično imaju priliku raditi. Na taj način stiču radno iskustvo, a poslodavci daju preporuke i ocjene na osnovu urađenog posla, rekla je Erdal.

Mogućnost stipendiranog studija

Nastava se odvija na turskom i engleskom jeziku, a fokus je na engleskom.

- Druga karakteristika OSTIM univerziteta je to što ima blizu 1.500 studenata sa 70 univerziteta, kazala je Erdal.

Prema njenim riječima, iako imaju studente iz 70 država širom svijeta, odziv s Balkana nije tako velik. U skladu s tim, Erdal i delegacija Univerziteta OSTIM borave u posjeti Bosni i Hercegovini gdje su održali nekoliko sastanaka, a u petak će prisustvovati Sajmu zapošljavanja i obrazovanja u Brčkom.

Cilj posjete BiH je učenicima i nastavnicima predstaviti OSTIM univerzitet, s posebnim fokusom na prednosti koje se nude strancima, uključujući program stipendiranja.

Podsjetila je i kako je uprava univerziteta sredinom mjeseca posjetila Sarajevo gdje je održan niz sastanaka, a na kojima je ustanovljeno kako bi saradnja sa zemljama Balkana mogla biti podignuta na viši nivo.

- Naš cilj je privući dodatne učenike s Balkana na Univerzitet OSTIM. Očekujemo uspješne učenike iz svih zemalja Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, koji žele steći dodatna znanja i praksu. Za strane studente nudimo i mogućnost stipendija. Za uspješne strane učenike možemo dati i stipendije, naglašava Erdal.

Prilika za praktično pokazivanje usvojenih znanja

Osvrnula se i na prednosti studiranja u Turkiye i na OSTIM univerzitetu.

Dodala je kako učenici imaju priliku praktično pokazati usvojena znanja i steći vrijedna radna iskustva koja im mogu pomoći u budućnosti, pogotovo kada je u pitanju zaposlenje.

Pored toga, univerzitet nudi niz programa koji su traženi u svijetu, a među kojima su i cyber sigurnost, e-trgovina, računarski inžinjering, industrijski inžinjering, međunarodna trgovina i finansije, tehnologije hibridnih i električnih vozila, operacije i tehnologija bespilotnih letjelica, logistika, mašinstvo i mnogi drugi.

Erdal je kazala kako studij na ovom univerzitetu studentima možda može pomoći i u odluci da se bave poduzetništvom, a kako bi jednog dana mogli biti poduzetnici i poslodavci.

S obzirom da se u zoni u kojoj je smješten univerzitet, nalazi nekoliko hiljada kompanija, studenti imaju priliku primijeniti stečena znanja, ali i vidjeti kako ih mogu koristiti u praksi.

Istovremeno, imaju priliku razviti poduzetničke sposobnosti koje mogu primijeniti tokom povratka u zemlju i time pomoći u razvoju njene privrede.

Prema riječima Erdal, oni koji žele studirati na OSTIM univerzitetu mogu prijave poslati putem internet stranice (https://www.ostimteknik.edu.tr/), a uprava univerziteta će na osnovu prosjeka ocjena donijeti odluku o mogućem stipendiranju.

Univerzitet ne organizira prijemni ispit već donosi odluku na osnovu prosjeka ocjena, razgovora i pisma preporuke, piše AA.

komentari (0)