Penzioner Yusuf iz Turkiye hobi pretvorio u posao: Pravi čuda od drveta

TURKIYE 29.03.2022, 14:17 29.03.2022, 14:23
Penzioner Yusuf iz Turkiye hobi pretvorio u posao: Pravi čuda od drveta
© AA

Yusuf Bekçi, koji se penzionisao iz preduzeća bakra 2011. godine, vratio se u svoj rodni grad Artvin. Napravio je radionicu u podrumu svoje kuće kako bi iskoristio svoje slobodno vrijeme, a u njoj je počeo da pravi modele i suvenire od drveta.

Pretvarajući hobi u profesiju, Bekçi svoje proizvode prodaje po cijenama od 500 do 3.000 lira, bilo preko suvenirnica ili po narudžbi.

Bekçi je dopisniku AA rekao da je još od mlađih dana imao interesovanje i spretnost za obradu drveta.

 - Napravio sam radionicu na površini od 15-20 kvadrata ispod svoje kuće i počeo da pravim modele sopstvenim sredstvima. Prije svega, počeo sam da pravim makete automobila. Nastavio sam da pravim modele raznih građevinskih mašina kao što su kao buldožeri, grejderi, zračne linije. Skaliram ove modele da budu potpuno isti kao građevinske mašine, kazao je šezdesetogodišnjak.

Bekçi je naveo da uglavnom preferira drveće kao što su trešnja, orah i dud u svojim modelima.

- Kada su se ljudima svidjeli modeli koje sam napravio, stizali su zahtjevi građana i nekih nevladinih organizacija, posebno javnih institucija. Počeo sam da ih prodajem. To mi je doprinijelo ekonomski. I ja sam u penziji i prodajem proizvode koje sam ovdje napravio. Tako zarađujem novac, kazao je Bekci.

Navodeći da je ovaj posao ugodan ali da zahtijeva strpljenje i trud, Bekçi je rekao: "Postoje modeli od 600 komada. Ponosan sam kada kažu 'majstor Yusuf je to napravio'. Nemoguće je raditi ovaj posao bez strpljenja."

Istakao je i da je pravio različite proizvode.

- U ovoj maloj radionici pravim remek-djela. Osim maketa građevinskih mašina, napravio sam potpuno iste kao i Ajfelov toranj. Pravim i razne suvenire kao što su sanke, stočići, male korpe. Ima proizvoda koje sam napravio za 15 dana, neke za mjesec, a neki za 1,5 mjesec. Ovaj posao mi pričinjava zadovoljstvo, rekao je šezdesetogodišnji Yusuf.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)