Posredstvom Turkiye produžen Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru

- Kao rezultat kvadrilateralnih pregovora čiji je domaćin bila Turkiye, Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je na 120 dana od 19. novembra 2022., u skladu s odlukom koju su donijeli Turkiye, Ujedinjeni narodi, Ruska Federacija i Ukrajina, naveo je Erdogan

TURKIYE 17.11.2022, 10:46
Posredstvom Turkiye produžen Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru
© AA

Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je za 120 dana, počevši od 19. novembra 2022. godine, potvrdio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prema pisanju Anadolije, Erdogan se na ovu temu oglasio putem zvaničnog Twitter profila.

- Kao rezultat kvadrilateralnih pregovora čiji je domaćin bila Turkiye, Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je na 120 dana od 19. novembra 2022., u skladu s odlukom koju su donijeli Turkiye, Ujedinjeni narodi, Ruska Federacija i Ukrajina, naveo je Erdogan, te dodao:

- Koliko je ovaj sporazum važan i koristan za opskrbu hranom i sigurnost svijeta, jasno se vidjelo, jer je u posljednja četiri mjeseca s gotovo 500 brodova isporučeno više od 11 miliona tona žitarica i namirnica onima koji su u potrebi.

Erdogan je izrazio zahvalnost Ujedinjenim narodima, generalnom sekretaru Antoniju Guterresu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom na iskazanoj volji za produženjem sporazuma, te čestitao svima koji su dali svoj doprinos i poželio da sporazum bude uspješan.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

komentari (0)