Povodom 85. godišnjice njegove smrti, Republika Turkiye obilježava Dan sjećanja na Ataturka

Komemoraciji u Anitkabiru prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je predvodio državnu delegaciju na polaganju cvijeća i intoniranju nacionalne himne

TURKIYE 10.11.2023, 09:56 10.11.2023, 10:22
Povodom 85. godišnjice njegove smrti, Republika Turkiye obilježava Dan sjećanja na Ataturka
© AA

Nizom prigodnih manifestacija u Republici Turkiye danas se obilježava Dan sjećanja na Ataturka, odnosno 85. godišnjica njegove smrti, a centralna manifestacija održana je u kompleksu Anitkabir, mauzoleju velikog vojskovođe, osnivača i prvog predsjednika Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka. 

Komemoraciji u Anitkabiru prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je predvodio državnu delegaciju na polaganju cvijeća i intoniranju nacionalne himne uz zastave spuštene na pola koplja.

Erdogan je u knjigu sjećanja u Anitkabiru napisao da nijedna sila ne može spriječiti uspon zemlje i implementaciju vizije Stoljeća Turkiye.

“Na 85. godišnjicu Vaše smrti, dragi Ataturk, još jednom se s poštovanjem prisjećamo Vaše cijenjene ličnosti, Vaših saboraca, herojskih šehida koji su pali za našu naciju i veterana koji su prolili krv za iste ideale“, naveo je Erdogan.

Ističući da Republika Turkiye ove godine obilježava stotu godišnjicu osnivanja, Erdogan je naveo da nastavljaju s velikom predanošću graditi zemlju.

On je dodao da nastavljaju da uzdižu Republiku Tursku, koja je nada potlačenih, podrška siročadima i ponos njenih građana, na svakom području.

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun također je objavio poruku na društvenoj mreži X povodom 85. godišnjice Ataturkove smrti.

“Povodom 85. godišnjice od smrti vrhovnog komandanta nacionalne borbe, osnivača naše Republike Gazi Mustafe Kemala Ataturka, odajemo mu počast i sjećamo ga se sa milošću i zahvalnošću. Izražavam zahvalnost za sve naše heroje naše domovine“, naveo je Altun.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan također je s poštovanjem komemorirao Ataturka na 85. godišnjicu njegove smrti.

“Ponavljam našu odlučnost da kroz našu nacionalnu vanjsku politiku jačamo suverenitet i nezavisnost naše zemlje. S milošću i zahvalnošću se sjećam svih heroja našeg oslobodilačkog rata, posebno Gazi Mustafe Kemala“, naveo je Fidan.

Kao što je uobičajeno svakog 10. novembra, svakodnevni život u Republici Turkiye je stao jutros u 9.05 po lokalnom vremenu, a sirene su obilježile tačan trenutak Ataturkove smrti i početak dvominutne šutnje.

Inače, 10. novembar, Dan sjećanja na Ataturka, danas se prigodnim programima obilježava i u diplomatskim predstavništvima Turkiye širom svijeta.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, dijelu tadašnjeg Osmanskog carstva. Vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bitki na Canakkaleu.

Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u ratu za nezavisnost. Kao osnivač i predsjednik Republike Turkiye, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan u Istanbulu u 57. godini.

komentari (0)