Premijera dokumentarca o turskom bespilotnom borbenom avionu KIZILELMA

TURKIYE 11.05.2023, 11:36
Premijera dokumentarca o turskom bespilotnom borbenom avionu KIZILELMA
© AA

U Istanbulu je u srijedu premijerno prikazan dokumentarac "Cilj KIZILELMA", a riječ je o filmu koji prati proces nastanka prvog turskog bespilotnog borbenog aviona.

Predsjednik Upravnog odbora i Baykarov glavni tehnološki rukovodilac Selcuk Bayraktar rekao je prije premijernog prikazivanja u Kongresnom centru u Istanbulu da dokumentarac "Cilj KIZILELMA" govori "o naporima da Turkiye bude slobodna i nezavisna na nebu".

"Kad sam prvi put pogledao dokumentarac, i ja sam bio dirnut. 'Cilj KIZILELMA' nije klasični dokumentarac o tehnologiji. To više govori o značaju i duhu ovog djela", pojasnio je Bayraktar obraćajući se novinarima, prenosi AA.

Dodao je kako KIZILELMA predstavlja 20-godišnji san, te je najavio kako očekuju da će serijska proizvodnja KIZILELME početi već 2024. godine.

"Ovo je dan koji smo čekali od početka naše avanture, koju možemo nazvati prvom robotskom letjelicom u našoj zemlji, koju smo započeli s mini bespilotnom letjelicom. Prošle godine svoj prvi let obavio je mjesec dana prije 100. godišnjice naše Republike", rekao je Bayraktar, te dodao:

"'Cilj KIZILELMA' nije samo priča o prvom bespilotnom ratnom avionu naše zemlje, već i priča o cijeloj ovoj avanturi. Više od tehnike, govori zašto radimo na KIZILELMA i kako to radimo. Uz koji moto govori o značenju svih napora koje je naša zemlja podnijela da bi bila slobodna i nezavisna na nebu. Pozivam sve naše nacije i sve prijateljske i bratske zemlje kojima naša zemlja dopire da pogledaju dokumentarni film 'Cilj KIZILELMA' na Baykarovom YouTube kanalu."

- Prototip u rekordnom roku -

Kompanija Baykar je projekt razvoja i proizvodnje prvog turskog bespilotnog borbenog aviona Bayraktar KIZILELMA počela 2021. godine i to u potpunosti vlastitim sredstvima i kapacitetima.

Projekt Bayraktar KIZILELMA, koji je Baykar pokrenuo sa 100 posto dioničkog kapitala, započeo je 2021. godine.

Prvi prototip s oznakom TC-OZB sišao je s proizvodne trake 14. novembra 2022. godine i prebačen je u Centar za letačku obuku i testiranje AKINCI u Corluu.

Uspješno kompletirajući sve testove na tlu, ovaj avion je prvi let izveo 14. decembra 2022. godine. Svega godina je trebala turskim stručnjacima da naprave i u zrak podignu ovaj avion, koji je 15. aprila izveo četvrti testni let.

Bayraktar KIZILELMA namijenjen je za borbena dejstva zrak-zrak i zrak-zemlja, a turski stručnjaci u njega inkorporiraju i proizvode umjetne inteligencije. Krasit će ga i slaba vidljivost i teška uočljivost na radarima. Ovaj revolucionarni proizvod turske odbrambene industrije polijeće sa veoma kratke piste i može polijetati i slijetati na palube brodova nosača.

Njegova težina pri polijetanju iznosi 8,5 tona i ima nosivost od 1.500 kilograma, a koristit će bogati arsenal turskog oružja i projektila.

- Uspješan izvoz -

Turska kompanija Baykar je pretekla konkurente iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Kine i ove godine potpisala sporazum i počela izvoz bespilotnih borbenih letjelica TB2 u Kuvajt u vrijednosti od 370 miliona dolara.

Baykar tri četvrtine prihoda ostvaruje izvozom, a sve svoje projekte od početka do danas provodi vlastitim sredstvima, uključujući i proces istraživanja i razvoja bespilotnih letjelica od 2003. godine.

Prošle godine je ova kompanija ostvarila izvoz u vrijednosti od 1,4 milijardi dolara. Sporazume za izvoz bespilotne borbene letjelice TB2 do sada je potpisala sa 28 država.

Dokumentarac koji je pripremljen na turskom jeziku može pregledati i sa prijevodom na ruski, engleski, ukrajinski i arapski jezik. 

komentari (0)