Prije 11 godina preminuo Necmettin Erbakan, lider koji se borio za ideal jedinstva muslimana

TURKIYE 27.02.2022, 13:39
Prije 11 godina preminuo Necmettin Erbakan, lider koji se borio za ideal jedinstva muslimana
© AA

Prošlo je 11 godina od smrti bivšeg turskog premijera Necmettina Erbakana, osnivača i lidera pokreta "Milli Gorus" i političara koji nije prezao žrtvujući se za ostvarenja ideala novog, pravednog svijeta.

Turci danas nizom manifestacija odaju počast Erbakanu koji je donio novo poimanje politike u Turkiye i koji je vjerovao da Turkiye može biti predvodnik u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta. Erbakana su se danas porukama sjetili i brojni turski zvaničnici.

Povodom 11. godišnjice smrti grupa građana okupila se jutros na jutarnjoj molitvi u džamiji Merkezefendi, u istanbulskom distriktu Zeytinburnu, gdje su proučeni odlomci iz Kur'ana i dova pred dušu Erbakana. Grupa građana potom je isto učinila i na mezarju Merkezefendi, gdje se nalazi i Erbakanov mezar.

U Turkiye se, kao i u ostatku svijeta, politika dijelila na ljevicu i desnicu, a Erbakan je donio novi politički pristup, odnosno pokret "Milli Gorus", koji predstavlja nacionalnu viziju političkog buđenja i ujedinjenja muslimana koji vjeruju u istinu i pravdu.

Slovio je za "učitelja" na turskoj političkoj sceni, a njegova borba i politička mudrost utrle su političku trasu prosperitetne i progresivne Turkiye u 21. stoljeću. Njegovi pogledi na politiku, etiku i duhovnost ostavili su dubok trag na brojne turske zvaničnike, uključujući i aktuelnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Preminuo je 27. februara 2011. godine, dan uoči obilježavanja 14. godišnjice postmodernog puča. Po vlastitoj oporuci je sahranjen bez državničkih počasti, a dženazu-namaz brojni poštovaoci njegovog lika i djela su mu klanjali ispred Fatihove džamije u Istanbulu, piše AA. 

komentari (0)