Pritvor za 10 osoba zbog ubistva vođe škaljarskog klana

TURKIYE 23.09.2022, 15:45 24.09.2022, 09:35
Pritvor za 10 osoba zbog ubistva vođe škaljarskog klana
© AA/MUP Srbije

Sud u Istanbulu odredio je pritvor za 10 među ukupno 12 uhapšenih osoba u vezi s nedavnim ubistvom Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana koji je 8. septembra ubijen u Istanbulu.

Nakon kriminalističke obrade, 12 osumnjičenih je proslijeđeno sudu, čijom odlukom je za 10 njih određen pritvor, a preostale dvije osobe su puštene na slobodu uz izrečene mjere zabrane.

Vukotić je ubijen na autoputu u istanbulskom okrugu Sisli, a smrtonosne hice ispalio je napadač s motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik. Vukotić je ubijen u automobilu u kojem su u tom trenutku bili njegova supruga, maloljetno dijete i vozač, a niko od njih nije povrijeđen.

Napadači su uhapšeni, a istragu o tom slučaju vode pripadnici Odjela istanbulske policije za borbu protiv organiziranog kriminala.

Istražitelji su analizirali 1.700 sati snimaka a nadzornih kamera koje su sakupili na 200 lokacija oko mjesta ubistva Vukotića koji je prije tri godine uhapšen u Istanbulu i predat Srbiji, gdje je pušten na slobodu nakon čega se s lažnim dokumentima ponovo vratio u Istanbul.

Utvrđeno je da su ubistvo počinili E.E i Y.D., članovi organizirane kriminalne organizacije čiji je vođa Turčin B.B. po Interpolovoj crvenoj potjernici uhvaćen u Italiji.

Istražioci su na podu i u gepeku automobila u kojem je Vukotić ubijen pronašli GPS uređaje za praćenje. Utvrđeno je da je Vukotić praćen tokom četiri mjeseca automobilom iznajmljenim u Izmiru od strane E.E, E.T. i F.Y. članova organizirane kriminalne organizacije čiji vođa B.C. je uhapšen u Crnoj Gori.

Izvori bliski istrazi su kazali da su osumnjičeni i ranije u više navrata bezuspješno pokušali izvršiti oružani napad na Vukotića.

Službenici turske policije, koji su također razmijenili informacije s nadležnima u Crnoj Gori, saznali su da je od 2014. godine u oružanim napadima ubijeno najmanje 50 osoba iz kriminalnih organizacija škaljarskih i kavačkih klanova, a da je razlog za to sukob oko krijumčarenja drogom.

Istražitelji su otkrili da su kolovođe kavačkog klana Radoje Živković i Zdravko Perunović naručili oružani napad na Vukotića u Istanbulu za približno milion eura. Napad je navodno izveden zbog velike količine droge izgubljene u Srbiji.

Utvrdivši sve osumnjičene, njihove adrese i rute bijega, istanbulska policija je sprovela istodobne akcije u pet turskih provincija.

U akcijama koje su provedene u Istanbulu, Izmiru, Zonguldaku, Antaliji i Artvinu slobode je lišeno 12 osumnjičenih koji se terete da su povezani s ubistvom Vukotića.

Prilikom pretresa izvršenih na adresama zaplijenjeno je šest lažnih pasoša, 11 lažnih ličnih dokumenata iz raznih zemalja, tri satelitska GPS uređaja i dva komada oružja korištena u incidentu.

S druge strane, u pregledima telefona, računara i fleš diskova osumnjičenih pronađena je dokumentacija o načinu na koji je napad izvršen.

Izvor: AA

komentari (0)