Prvi ukrajinski brod sa žitom stigao do moreuza Canakkale

Prvi žitom natovaren brod koji je napustio Ukrajinu od početka rata s Rusijom sa sjevera je ušao u Marmorno more te stigao do moreuza Canakkale, odakle nastavlja put prema Libanu

TURKIYE 04.08.2022, 12:07 05.08.2022, 10:31
Prvi ukrajinski brod sa žitom stigao do moreuza Canakkale
© AA

 "Razoni", prvi žitom natovaren brod koji je napustio Ukrajinu od početka rata s Rusijom, koji je iz luke Odesa, u Ukrajini, krenuo ka libanskoj luci Tripoli, stigao je do moreuza Canakkale. 

Brod pod zastavom Sijera Leona, natovaren s više od 26.500 tona kukuruza, stigao je u utorak naveče u Istanbulski moreuz na ulazu u Crno more. Nakon kontrola obavljenih u Istanbulu, tursko Ministarstvo nacionalne odbrane objavilo je na Twitteru da brod "Razoni" nastavlja put prema Libanu.

Prema posljednjim informacijama, brod je sa sjevera stigao ušao u Marmorno more te stigao do moreuza Canakkale, odakle nastavlja put prema Libanu.

Brod je ponedjeljak krenuo iz ukrajinske luke Odesa, kao rezultat sporazuma o obnovi isporuka ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, koji su 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih nacija, potpisale Ukrajina i Rusija.

Prema dogovoru, uspostavljen je Zajednički koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su od 24. februara bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata bile nastavljene.

komentari (0)