Razoran zemljotres pogodio Turkiye: Oštećena historijska tvrđava u Gaziantepu

Djelomično je urušena kupola i istočni zid historijske Sirvani džamije, koja se nalazi uz dvorac i koja je izgrađena u 17. stoljeću

TURKIYE 06.02.2023, 10:18 07.02.2023, 15:14
Razoran zemljotres pogodio Turkiye: Oštećena historijska tvrđava u Gaziantepu
© AA

Razoran zemljotres jačine 7,4 stepena po Richteru pogodio je jutros južne dijelove Turkiye, a o razmjerama potresa svjedoči i snimak u velikoj mjeri oštećene historijske tvrđave u Gaziantepu. 

Zidine tvrđave su srušene, kao i metalna ograda oko historijskog zdanja koje se nalazi u mjestu Sahinbey.

Djelomično je urušena kupola i istočni zid historijske Sirvani džamije, koja se nalazi uz dvorac i koja je izgrađena u 17. stoljeću.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Potres se osjetio i u susjednoj Siriji u kojoj je najmanje stotinu ljudi poginulo, a stotine povrijeđene. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

U Turkiye je život izgubilo najmanje 76 osoba, a 440 povrijeđeno od posljedica razornog zemljotresa, piše AA. 

Sve nadležne službe Republike Turkiye angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turkiye. Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turkiye je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

komentari (0)