Reakcija ambasade: Turkiye ne kupuje žito ukradeno u Ukrajini, to čine pojedinci

TURKIYE 07.06.2022, 22:15 07.06.2022, 22:20
Reakcija ambasade: Turkiye ne kupuje žito ukradeno u Ukrajini, to čine pojedinci
© AA

Nakon što je prošle sedmice ambasador Ukrajine u Turkiye Vasil Bodnar izjavio da se Turkiye nalazi među kupcima žita iz Rusije, a koje je navodno ukradeno iz Ukrajine, oglasila se Ambasada Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini. 
U svom saopćenju Ambasada Turkiye je naglasila kako zemlja ne kupuje, navodno ukradeno, žito od Rusije, već to čine pojedinci u Turkiye te se pozivaju na kasnije obrazloženje Ambasade Ukrajine.


- Ova izjava Ambasade Ukrajine ne odnosi se na Tursku, već na određene pojedince u Turskoj. Navedena ambasada je ovo pitanje razjasnila kasnijom ispravkom, navodeći pri tom da su sarađivali s turskim vlastima na identifikaciji dotičnih osoba. U međunarodnim medijima se mogu naći vijesti u vezi s tim, naveli su iz Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini.

Prema navodima Ministarstva odbrane Ukrajine, piše Klix, žito se ruskim brodovima transportuje u luku Latakija u Siriji. Također, tvrdi se da su Rusi iz regije Herson na poluotok Krim izvezli 1.500 tona žita dok Moskva negira navode ukrajinskog ministarstva.

komentari (0)