Reakcije MVP-a: Spaljivanje Kur'ana pred ambasadom Turkiye u Švedskoj

TURKIYE 20.01.2023, 21:34 20.01.2023, 21:39
Reakcije MVP-a: Spaljivanje Kur'ana pred ambasadom Turkiye u Švedskoj
© AA

Ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye nakon što je dozvoljeno spaljivanje Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. 

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, ambasador Švedske pozvan je u Ministarstvo nakon saznanja da je dozvoljeno da sutra bude održan čin spaljivanja Kur'ana u blizini ambasade Turkiye u švedskoj prijestolnici, piše AA. 

Herrstromu je rečeno da Turkiye najoštrije osuđuje ovaj provokativni čin koji, kako se navodi, predstavlja zločin iz mržnje, te da je ovakav stav Švedske neprihvatljiv.

Turkiye je poručila da očekuje da planirani čin ne bude dozvoljen, te da se vrijeđanje svetih vrijednosti ne može braniti pod izgovorom demokratskih prava.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), dobio je dozvolu u Švedskoj da spali Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu.

Iz Policijske uprave Štokholma za Anadoliju su kazali da je Paludan dobio dozvolu da u subotu održi protest u blizini turske ambasade.

Podsjećajući Herrstroma da su sutra krugovi povezani s terorističkom organizacijom PKK najavili demonstracije u centru Štokholma, iz turskog Ministarstva su kazali da dopuštanje terorističkim organizacijama i njihovim pristalicama da vrše propagandne aktivnosti predstavlja jasno kršenje trilateralnog memoranduma.

- Zahtjev za članstvo -

Švedska i Finska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsku vojnu neutralnost, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

komentari (0)