banner17

banner18

Reakcije turskih vlasti na provokacije pristalica terorističke organizacije PKK/YPG u Švedskoj

Kao odgovor na provokacije terorističke oraganizacije PKK/YPG u Švedskom gradu Štokholmu, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye otkazao je službenu posjetu. Na provokacije reagovao je i Fahrettin Altun, šef Ureda za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye

TURKIYE 13.01.2023, 15:04 13.01.2023, 15:33
Reakcije turskih vlasti na provokacije pristalica terorističke organizacije PKK/YPG u Švedskoj
© AA

Zvanična Ankara oštro osuđuje pristalice terorističke organizacije PKK/YPG u Švedskoj koje nastavljaju sa provokacijama protiv Turkiye i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izjavio je šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun. 

- Najoštrije osuđujemo napad na Turkiye i njenog demokratski izabranog predsjednika koje nastavljaju izvoditi pripadnici terorističke organizacije PKK u Švedskoj. Pozivamo švedske vlasti da poduzmu neophodne korake protiv terorističkih grupa bez daljeg odlaganja, rekao je Altun na Twitteru.

Altunove izjave uslijedile su nakon što su se pristalice terorističke organizacije PKK/YPG, okupljena ispred istorijske gradske vijećnice u glavnom gradu Štokholmu, okačila lutku u liku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na stup ispred zgrade i podijelili snimak na društvenim mrežama, piše AA. 

Na snimku, koji se dijeli na nalozima društvenih mreža povezanih s terorističkom organizacijom PKK/YPG, mogu se vidjeti i prijetnje usmjerene prema Turkiye i Erdogana.

Altun je poručio da Turkiye neće praviti bilo kakve ustupke Švedskoj.

- Švedska treba da održi obećanja koja je dala u Madridu u vezi sa pitanjem pridruživanja NATO-u u kojem je Turkiye članica već 70 godina. Bilo bi uzaludno očekivati da će Turkiye učiniti bilo kakve ustupke u tom pogledu, rekao je Altun te dodao: "To što terorista PKK može da izazove švedsku vladu u srcu Štokholma je dokaz da švedske vlasti nisu poduzele potrebne korake protiv terorizma, kao što su tvrdile posljednjih dana“, kazao je Altun.

Podsjetimo, grupa pristalica terorističke organizacije PKK/YPG u Švedskoj  jučer je ispred historijske gradske vijećnice u glavnom gradu Štokholmu, okačili lutku u liku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na stup ispred zgrade i podijelila snimak na društvenim mrežama.

Na snimku, koji se dijeli na nalozima društvenih mreža povezanih s terorističkom organizacijom PKK/YPG, mogu se vidjeti i prijetnje usmjerene prema Turkiye i predsjednika Erdogana.

Ispod objave se nalaze i uvredljivi komentari u kojima se navodi da će 21. januara u Štokholmu biti održan protest "Ne, NATO-u".

Kao odgovor na provokacije pristalica terorističke organizacije PKK/YPG u Štokholmu,  otakzana je i službena posjeta predsjednika Velike narodne skupštine Turkyie Mustafe Šentopa. 

- Službenu posjetu predsjednika švedskog parlamenta Norlena Turkiye 17. januara, povodom terorističkog čina organizacije PKK/YPG protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Turkiye u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, otkazao je predsjednik skupštine Sentop, navedeno je u saopćenju iz turskog parlamenta. 

Pristalice terorističke organizacije PKK/YPG su također 21. novembra 2022. godine projicirale na kancelariji turske ambasade u Stockholmu snimke koji sadrže propagandne poruke terorističke organizacije i vrijeđaju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Potom je ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojnog nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

komentari (0)