Sastanak uprave turskih univerziteta: Donesene odluke o jačanju saradnje

Sastanku je prisustvovala uprava Internacionalnog balkanskog univerzitetaSkoplje, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu te Univerziteta New York,  koji pridružen turskoj fondaciji Maarif

TURKIYE 17.10.2022, 12:05 19.10.2022, 11:11
Sastanak uprave turskih univerziteta: Donesene odluke o jačanju saradnje
© Trthaber

Uprava turskih univerziteta sastali su se jučer na koordinacionom sastanku turskih univerziteta, koji je jučer održan u Skoplju.

Sastanku je prisustvovala uprava Internacionalnog balkanskog univerzitetaSkoplje, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu te Univerziteta New York,  koji pridružen turskoj fondaciji Maarif.

- Postoje mnoge stvari koje ovi univerziteti mogu učiniti kao 'mehka moć' na Balkan,  rekao je predsjednik Upravnog odbora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Sevgi Kurtulmuš.

Dodao je kako su se sastali da bi razgovarali o mogućnostima koje se mogu realizirati u balkanskim zemljama.

- Nadam se da ćemo biti zajedno. Imaćemo sindikate snaga, imaćemo saradnju, istakao je Kurtulmuš.

Na radionici koju je organizirao Internacionali balkanski univerzitet u Skoplju, evaluirana je uloga turskih univerziteta na Balkanu u obrazovanju i kulturnom životu.

Süleyman Ozdil, predsjednik Upravnog odbora Internacionalnog balkanskog univerziteta, izjavio je da su njihovi ciljevi zajednički.

- Logo našeg univerziteta je most, što predstavlja i most između ljudi Balkana i naših ljudi.  Cilj je da budemo univerzitet koji će biti most između Turkiye i nacija na Balkanu, što ova tri univerziteta mogu zajedno i napraviti. Razgovarali smo i o tome koja se područja mogu dalje razvijati, kazao je Ozdil.

Osim toga, kazao je Ozdil, razgovaralo se i o pitanjima kao što je razmjena studenata, razmjena nastavnika te šta je ono što se može uraditi kako bi se povećap kvalitet obrazovanja, društveni, kulturni i umjetnički studiji.

Pored Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i Internacionalnog balkanskog univerziteta, koji djeluju skoro 20 godina u glavnim gradovima tih BiH i Sjeverne Makedonije, i New York Univerzitet u Tirani, koji se prije nekoliko godina pridružio turskim univerzitetima u regionu, nakon što ga je preuzela turska fondacija Maarif, učestvovao je na koordinacionom sastanku.  

Rektor Univerziteta New York u Tirani Erkan Erdemir je rekao kako turska fondacija Maarif posjeduje univerzitet u Albaniji od 2018. godine, te da je to prvi osnovani privatni univerzitet u Albaniji. Kazao je kako na tim prostorima djeluje skoro 20 godina te da se nastava održava na engleskom jeziku.

- U stvari, mi imamo misiju da prenesemo znanje iz oblasti visokog obrazovanja u Turkiye na način koji će se dopasti i Albaniji i zemljama regiona, kazao je Erdemir.

Erdemir je prokomentarisao i naziv „New York“ univerziteta ističući da je taj naziv izabran zbog bilateralnih sporazuma o diplomama.

- Mi istovremeno studentima uručujemo i američke i albanske diplome, rekao je Erdemir.

Tokom radionice donesene su odluke o jačanju saradnje između turskih univerziteta u regionu.

komentari (0)