Sedam romana iz turske književnosti koji privlače pažnju ljubitelja knjiga

TURKIYE 15.02.2022, 12:13 15.02.2022, 12:42
Sedam romana iz turske književnosti koji privlače pažnju ljubitelja knjiga
© Ilustracija

Knjige se u posljednje vrijeme, nažalost, sve manje čitaju, i vidi se kao aktivnost koja se radi na odmoru. Ustvari, čitanje knjige je drugačiji svijet koji pruža posebno zadovoljstvo čitaocu, zabavlja ga, usrećuje, ponekad i rastužuje, i uvlači čitaoca u neku potpuno drugu stvarnost, i u različite živote.

Iako je uvođenje žanra romana u tursku književnost došao nešto kasnije, turski autori su s vremenom uspjeli napisati, stvoriti lijepa djela. Mi vam donosimo sedam turskih romana za sve ljubitelje turske književnosti koje biset mogli uključiti u svoj izbor knjiga.

Gospodin Felatun i Rakim Efendi

Djelo Ahmeta Mithata Efendija, i jedno je od djela koje najbolje opisuje istočne i zapadne sukobe. Roman opisuje kontraste između gospodina Felatuna koji pogrešno razumije vesternizaciju i živi zabavnim životom, i Rakima - efendija koji i dalje živi osmansku kulturu, što je potpuno suprotan karakter.

Plavo i Crno

Ovo djelo jedno je od najvažnijih djela Halida Ziye Usakligila. Govori o Ahmedu Cemilu, koji je pjesnik i koji je zaljubljen u Lamiu, sestru svog prijatelja.

Ognjena košulja

Prvo ime koje pada na pamet kad je riječ o ženskim autorima turske književnosti bez sumnje je Halide edip Adivar. Njeno djelo koje zasigurno morate pročitati jeste i „Vatrena košulja“. U ovom romanu, koji obrađuje duh nacionalne borbe u ljubavnoj priči, čitatelj će se osjećati kao da živi u tom periodu.

Tuđinac

Pisac koji je pisao o godinama nacionalne borbe, kao i Halide Edip Adivar, je Yakup Kadri Karaosmanoglu. Zapanjujuće je da autor objašnjava situaciju u Anadoliji tokom ratnih perioda. U ovom djelu, u kojem se naglašava da su selo i seljaci zaboravljeni, autor je situaciju sela objasnio na izuzetan način tokom rata raznim simbolima.

Gospodin Fahim i mi

Gospodin Fahim i mi“  djelo koje je napisao Abdulhak Şinasi Hisar, privukao je pažnju sa žanrovske tačke gledišta, bilo da se radi o romanu o kojem su razgovarali kritičari, istraživači i o njemu su napisani razni članci. Roman, koji počinje vijestima o smrti, govori nam o životu preminulog lika: gospodina Fahima.

Kuyucakli Yusuf

Ovaj roman, koji govori o Jusufu, kojeg je guverner usvojio nakon smrti majke i oca, vrlo je važna knjiga u smislu pričanja problema birokratije tog perioda, sukoba prirode i grada, kao i vlastitih unutrašnjih razdora. Kuyucaklı Yusuf, roman koji je napisao Sabahttin Ali, također je vrlo primjetan po tome što je nepotpun roman koji nije završen prema nekim istraživačima/autorima, jer je prekinut smrću autora.

Fatih-Harbije

Fatih-Harbiye, roman Peyami Safe u kojem se bori Istok-Zapad, duševno i materijalno, društvene razlike, i ovo je vrlo važan roman jer govori o Neriman, jednoj od glavnih protagonista, i unutrašnjim poteškoćama koje je doživjela. Roman, koji govori o Neriman, koja je između Şinasija, koji predstavlja Istok, i Macita, koji predstavlja Zapad, prilično je tečan, ali  uspjeva zaintrigirati čitatelja na svakoj stranici.

Dirilis Postasi/Balkan News

komentari (0)