Sedamdesetosmogodišnjak u Turkiye pravi tradicionalnu obuću već 68 godina

TURKIYE 30.03.2022, 09:59 30.03.2022, 10:12
Sedamdesetosmogodišnjak u Turkiye pravi tradicionalnu obuću već 68 godina
© AA

Jedan od najstarijih i posljednjih obućara, majstora tog zanata, u turskom gradu Kilisu, 78-godišnji Mustafa Berksözlü želi mlade generacije naučiti o tradicionalnom zanatu, koji radi već 68 godina. 

Berksözlü, koji je sa 10 godina počeo da radi kao šegrt kod majstora, pretvara kožu u cipele u svojoj maloj radnji. Unatoč poodmaklim godinama, Berksözlü voli svoj posao i želi predano nositi svoju profesiju u budućnost.

Za AA je rekao da radi ovaj posao od 1954. godine i da ništa drugo nije radio u proteklih 68 godina.

Objašnjavajući da voli svoj posao i da nastavlja svoju profesiju uprkos odlasku u penziju, Berksözlü je rekao: „Šta bih radio da nemam ovaj posao obućara? U slobodno vrijeme bih išao u kafić i provodio vrijeme tamo, ali to nije za mene. Ja pravim samo nekoliko pari cipela dnevno. Radim ovo iz zabave, ali i zarađujemo od ovog zanimanja.“

Kazao je i da je dobra potražnja za njegovim cipelama.

- Potražnja je sada dobra, ali poslije nas nema niko da nauči ovo zanimanje. Ako me država podrži, ja ću mlade ljude školovati besplatno. Za sada šaljemo obuću u Istanbul. Kad mi odemo (op.a.umremo), i  ova profesija će umrijeti. Mi kažemo da ne treba umrijeti. Ima ljudi koji su mlađi od mene u ovom poslu, ali nema starijeg od mene. I ja sam ostario, razmišljam da se penzionišem, kazao je Mustafa.

Dodao je da je dobio pozitivne povratne informacije od kupaca i da je veoma sretan zbog toga.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)