Sentop na zajedničkom iftaru u Livnu: Turkiye je uvijek uz BiH, očuvati stabilnost regiona

U Islamskom kulturnom centru Hadži Ahmeta Dukatara u historijskoj jezgri Livna večeras je uz podršku općine Haliliye iz turskog grada Sanliurfa organizovan zajednički iftar za postače na jugozapadu Bosne i Hercegovine

TURKIYE 25.04.2022, 22:14 25.04.2022, 22:23
Sentop na zajedničkom iftaru u Livnu: Turkiye je uvijek uz BiH, očuvati stabilnost regiona
© AA

 Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop poručio je na večerašnjem zajedničkom iftaru u Livnu da je Turkiye uvijek uz Bosnu i Hercegovinu te da pridaje veliki značaj stabilnosti Balkana. 

U Islamskom kulturnom centru Hadži Ahmeta Dukatara u historijskoj jezgri Livna večeras je uz podršku općine Haliliye iz turskog grada Sanliurfa organizovan zajednički iftar za postače na jugozapadu Bosne i Hercegovine. Iftaru su prisustvovali ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye, predstavnici turskih institucija u BiH, kao i veliki broj građana.

Sentop je mališane obradovao poklonima, a domaćini su mu prepustili paljenje ramazanskog topa kojim je označen kraj današnjeg posta.

Podsjetio je da se “večeras nalazimo u zemlji i na geografiji s ljudima koji su u prošlosti mnogo propatili i zato zahvaljujemo Bogu što je sada na Balkanu mir i što se u miru sastajemo”.

“Turkiye pridaje veoma veliki značaj miru i stabilnosti Balkana, počevši upravo od Bosne i Hercegovine. Uvijek ćemo davati sve od sebe kako bismo jačali stabilnost i kako bi se živjelo u miru”, kazao je Sentop.

Podsjetivši na rat između Rusije i Ukrajine, Sentop je kazao kako danas “svjedočimo da rat nigdje u svijetu ne donosi dobro i da nasilje nikada ne može pobijediti”.

“Najvažnije je da se trudimo da očuvamo mir i stabilnost, naročito na Balkanu. To je važno za sve narode koji ovdje žive i ovaj rat koji se vodi između Rusije i Ukrajine treba da je svima pouka da čuvamo mir i stabilnost. Sve zemlje trebaju da ulažu trud da grade stabilnost u regijama u kojima se nalaze i da ne dozvole ni najmanju iskru koja bi stabilnost narušila”, rekao je Sentop.

Podsjetio je da Turkiye ima veoma dobre odnose sa svim zemljama na Balkanu i poručio kako smatra da su ti dobri odnosi važni za stabilnost regije.

“Sigurno znate koliko truda ulaže naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan za stabilnost ove regije. Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima 85 miliona Turaka. Uvijek ste nam na pameti, uvijek ste nam u srcu i mi smo uvijek uz vas”, poručio je Sentop.

Rekao je da je prisustvovao sličnim organizacijama diljem Balkana, ali i diljem svijeta u mnogim bratskim i prijateljskim zemljama, piše AA. 

Nakon što je, kako je kazao, prisustvovao iftaru u Sarajevu, gradu koji mami ljude iz cijelog svijeta i koji je poznato turističko središte, ukazao je na potrebu organizovanja iftara u mjestima gdje su ovakva okupljanja rijetka.

“Godinu nakon toga su predložili Livno, prvi dolazak je bio 2018. godine. Tada je ramazan bio u ljetnim mjesecima pa je iftar organizovan u bašti. Rekli su mi da će biti 50 osoba, ali kada smo došli u džamijskoj avliji smo zatekli oko 500 ljudi. Bila je to posebna i veoma emotivna atmosfera. Ranije nije bilo sličnog programa. Svi smo bili veoma uzbuđeni. Drugi put je vrijeme bilo kišovito pa je iftar bio u zatvorenom prostoru, to je bilo 2019. godine. Poslije je uslijedila dvogodišnja pauza zbog pandemije. Sada smo ponovo ovdje. Sretni zbog dolaska ovdje i njegovanja ovakvih prijateljstava”, rekao je Sentop.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Livno Dževad Hadžić zahvalio je Sentopu na posjeti izrazivši radost zbog njegovog ponovnog dolaska i posjete Livnu.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye, u izjavi novinarima je podsjetio da mu je ovo treći dolazak u Livno, gdje je zajedničkom iftaru prvi put prisustvovao 2018. godine.

U sklopu kompleksa najveće džamije u gradu Livnu, džamije Hadži Ahmeta Dukatara, zvane još i Glavica, koja je sagrađena dolaskom Osmanlija u Livno, nalazi se livanjska sahat-kula.

Cijeli se historijski kompleks nalazi na posebnoj uzvisini u sklopu brda Bašajkovac, koje dominira nad gradom Livnom.

Dukatareva džamija je, s nešto kasnije izgrađenom sahat-kulom, najreprezentativniji objekt osmanske gradnje u livanjskom kraju i jedan od najljepših primjera tradicionalne sakralne arhitekture iz osmanskog doba.

komentari (0)