Steinmeier: Slažemo se s Turskom da će trajni mir na Bliskom istoku biti moguć uz rješenje dvije države

Njemački predsjednik Steinmeier je protekla tri dana boravio u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, a po okončanju posjete je razgovarao i s turskim novinarima koji su ga pratili

TURKIYE 26.04.2024, 12:13
Steinmeier: Slažemo se s Turskom da će trajni mir na Bliskom istoku biti moguć uz rješenje dvije države
© AA

Predsjednik Njemačke Frank Walter Steinmeier izjavio je da su Njemačka i Republika Turska saglasne da će trajni mir na Bliskom istoku biti moguć rješenjem o dvije države, odnosno uspostavom nezavisnih država Palestine i Izraela. 

Steinmeier je protekla tri dana boravio u zvaničnoj posjeti Republici Turkiye, a po okončanju posjete je razgovarao i s turskim novinarima koji su ga pratili.

Ističući da njegova zemlja i Turska imaju različite perspektive o sukobima na Bliskom istoku, Steinmeier je rekao da se Berlin slaže s Ankarom da će trajni mir na Bliskom istoku biti moguć uz rješenje dvije države.

"Razgovori u Turrskoj su bili konstruktivni. Svaka minuta moje posjete bila je dragocjena", rekao je Steinmeier.

Ukazujući na značaj svoje posjete Ankari za odnose između Njemačke i Turska, Steinmeier je rekao da mu je bilo važno da posjeti Turska koja obilježava jubilej stote godišnjice osnivanja Republike, kao i stotu godišnjicu njemačko-turskih diplomatskih odnosa, piše AA. 

"Njemačka i Turska su saveznice u organizaciji G20, kao i u NATO-u. Nezamjenjivi smo jedni drugima, potrebni smo jedni drugima", kazao je Steinmeier.

Navodeći da je 23. aprila prisustvovao svečanom događaju u Gaziantepu, a zatim i posjetio kontejnerski grad koji je uspostavljen za žrtve prošlogodišnjeg zemljotresa u okrugu Nurdagi, Steinmeier je rekao da je impresioniran tamošnjim razgovorima.

"Značajno mi je bilo da posjetim tu regiju godinu dana nakon razornog zemljotresa. Zadovoljstvo je bilo vidjeti kako su preživjelima brzo osigurani smještaji i kako je djeci brzo omogućeno da nastave školovanje", kazao je Steinmeier.

Naglasivši da su napori za obnovu u zemljotresom pogođenom regionu vrijedni svakog divljenja, Steinmeier je rekao da će Njemačka nastaviti pružati podršku tim ljudima.

Važnom je ocijenio i svoju posjetu sjedištu njemačke logističke kompanije DHL na aerodromu u Istanbulu te je rekao da je o tome razgovarao i na sastanku s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Taj DHL-ov centar opisao je kao model u sektoru brzog avio-prevoza tereta.

Steinmeier je također izrazio zadovoljstvo što se u Istanbulu nalazi i prva Kancelarija za digitalnu transformaciju koja je osnovana u okviru centra R&D.

Na pitanje o pogodnostima viznog režima za turske državljane ili kada će uopšte biti postignut napredak u viznim procedurama, Steinmeier je odgovorio da je povećan broj osoblja generalnog konzulata u Turkiye i da se ulažu napori da se skrati vrijeme obrade i brže zakazivanje termina.

Steinmeier je rekao da očekuje da će turski predsednik Erdogan posjetitit Njemačku za vrijeme predstojećeg Evropskog fudbalskog prvenstva (EURO 2024), a na kojem nastupa i reprezentacija Turske.

komentari (0)