Study in Turkiye: Počeo virtuelni sajam predstavljanja turskih univerziteta

Sajam će trajati do 22. jula

TURKIYE 20.07.2022, 13:20 21.07.2022, 16:09
Study in Turkiye: Počeo virtuelni sajam predstavljanja turskih univerziteta
© AA

Počeo je Virtuelni sajam Study in Turkiye kojeg je Zavod za visoko obrazovanje Turkiye (YOK) organizirao kako bi zainteresiranim u inozemstvu predstavio turske univerzitete na digitalnim platformama. 

Sajam će trajati do 22. jula, a predsjednik YOK-a Erol Ozvar prigodnim video-porukama se obratio stranim studentima zainteresiranim za studiranje u Turkiye.

Ističući kako u Turkiye studije pohađa više od 260.000 studenata iz 182 zemlje, Ozvar je kazao da ta zemlja spada u red zemalja koje su u žiži interesovanja studenata koji žele studirati izvan svojih domovina, piše AA. 

- Sa više od 200 univerziteta i oko 40 hiljada programa, turski sistem visokog obrazovanja nudi visokokvalitetno i pristupačno obrazovanje talentovanim studentima iz cijelog svijeta, poručio je Ozvar.

Direktan kontakt s predstavnicima univerziteta

Ističući da je sajam jedinstvena prilika da se besplatno dobiju sve potrebne informacije o turskom visokom obrazovanju i mogućnostima stipendiranja, Ozvar je naveo da se na sajmu može uspostaviti direktna interakcija sa predstavnicima univerziteta.

On je naveo i da će su diplome turskih univerziteta priznate u cijelom svijetu.

- Turske visokoškolske institucije nude mnoge mogućnosti za vas koji želite da osigurate svoju budućnost. Univerziteti u Turkiye imaju veoma dobre mogućnosti i resurse za postizanje vašeg uspjeha. Sa vještinama koje ćete steći na ovim visokoškolskim ustanovama, moći ćete lako naći posao u prestižnim kompanijama i institucijama širom svijeta, poručio je Ozvar.

Treće izdanje

YOK je prvi put organizovao Virtuelni sajam: Study in Turkiye u 2020. godini kako bi se smanjili negativni efekti mobilnosti studenata, koja je bila ograničena u jeku pandemije OVID-19.

Sajam se ove godine treći put održava i to na internet adresi http://virtualfair-yok.gov.tr.

U okviru programa studenti i njihove porodice moći će saznaju više o turskoj historiji, društvenim i kulturnim vrijednostima, kao i turskom sistemu visokog obrazovanja.

Pored štandova univerziteta, tu su i štandovi zainteresovanih organizacija koje doprinose internacionalizaciji turskog sistema visokog obrazovanja, kao što su Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB), Turska fondacija Maarif, Institut “Yunus Emre“ i Nacionalni agencija.

komentari (0)