Sve spremno za otvorenje prve crkve u Turkiye izgrađene od osnivanja republike

Kamen temeljac za izgradnju Sirijske pravoslavne crkve svetog Efrema postavljen je 2019. godine na ceremoniji na kojoj je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

TURKIYE 04.10.2023, 16:05
Sve spremno za otvorenje prve crkve u Turkiye izgrađene od osnivanja republike
© AA

Prva crkva izgrađena u Turkiye od osnivanja republike biće svečano otvorena u nedjelju u priobalnom mjestu Yesilkoy u evropskom dijelu Istanbula. 

Kamen temeljac za izgradnju Sirijske pravoslavne crkve svetog Efrema postavljen je 2019. godine na ceremoniji na kojoj je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Fondacije Syriac Kadim u Istanbulu Sait Susinthe za Anadolu je kazao da je veoma ushićen zbog toga što će novoizgrađeni impozantni vjerski objekt otvoriti svoja vrata vjernicima.

Proces izgradnje od same ideje trajao je deset godina, a prvobitno planirano otvaranje je odgođeno zbog smrtonosnih zemljotresa koji su u februaru pogodili Turkiye, javlja AA. 

“Htjeli smo imati otvaranje 19. februara, ali su nas potresi 6. februara zaustavili. To je bila velika tragedija za zemlju. Pod takvim okolnostima nije dolazilo u obzir da imamo ceremoniju otvaranja“, rekao je Susinthe.

On je istakao da sirijske zajednice širom svijeta pomno prate ovaj proces, te da su brojni izrazili želju da prisustvuju svečanom otvaranju.

“Naši telefoni stalno zvone. Ovo je i prestiž za našu zemlju. Šalje pozitivnu poruku u vezi sa našom zemljom. Nadam se da će molitve koje se ovdje upućuju biti od ključnog značaja za jačanje jedinstva i zajedništva naše zemlje“, dodao je Susinthe.

Crkva je osmišljena kao petospratni objekt. Jedan sprat crkve rezervisan je kao kulturna sala za okupljanje zajednice nakon molitvi, kao i za sastanke i konferencije. U prizemlju su uredi, sobe za goste i parking.

komentari (0)