Turkish Airlines počeo koristiti održivo aviogorivo

Iz Turkish Airlinesa je saopšteno da su prvi put u srijedu koristili gorivo dobijeno iz održivih izvora na letu sa aerodroma u Istanbulu do vazdušne luke "Charles De Gaulle" u Parizu

TURKIYE 02.02.2022, 12:33 02.02.2022, 12:51
Turkish Airlines počeo koristiti održivo aviogorivo
© AA

Turska aviokompanija Turkish Airlines počela je koristiti održivo aviogorivo na svojim letovima da bi smanjila emisiju štetnih gasova.

Iz Turkish Airlinesa je saopšteno da su prvi put u srijedu koristili gorivo dobijeno iz održivih izvora na letu sa aerodroma u Istanbulu do vazdušne luke "Charles De Gaulle" u Parizu.

U saopštenju se navodi da će se održivo gorivo, koje smanjuje emisije štetnih gasova za 87 posto, koristiti jedan dan u sedmici na odabranoj ruti, a aviokompanija ga planira koristiti na različitim rutama u širem obimu.

- Odgovorno radimo na postizanju održivosti. Naš prvi let koji je koristio održive resurse dio je te vizije, rekao je Ahmet Bolat, predsjednik Uprave i Izvršnog odbora Turkish Airlinesa.

Ekološki prihvatljivo gorivo iz kompanije Neste za preradu nafte, skladišti podružnica Turkish Airlineas, Turkish Fuel Services (TFS) da bi se koristilo u avionima nakon što se pomješa s mlaznim gorivom.

Turkish Airlines provodi i projekat o održivom biomlaznom gorivu na bazi mikroalgi sa Univerzitetom Bogazici u Istanbulu, uz podršku TFS-a.

- Po završetku projekta, prva integrisana biorafinerija u Turkiye i Evropi počeće sa radom, dodaje se u saopštenju.

Turkish Airlines je od 2008. godine proveo više od 100 projekata optimizacije poslovanja da bi smanjio emisiju ugljen-dioksida, pri čemu je tokom trećeg tromjesečja 2021. ušteđeno više od 15.000 tona goriva i spriječeno ispuštanje oko 48.400 tona ugljen-dioksida u atmosferu.

Ova kompanija osnovana je 1933. godine, a ima flotu od 373 aviona, te letove za 334 svjetska odredišta u 128 država, prenosi AA.

komentari (0)