Turkiye pokrenula prekograničnu antiterorističku operaciju na sjeveru Iraku protiv terorista PKK-a

TURKIYE 18.04.2022, 09:12 18.04.2022, 09:23
Turkiye pokrenula prekograničnu antiterorističku operaciju na sjeveru Iraku protiv terorista PKK-a
© AA

Turkiye je pokrenula novu prekograničnu antiterorističku operaciju protiv terorističke grupe PKK-a na sjeveru Iraka, izjavio je rano u ponedjeljak turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Operacija "Kandža-Katanac", u kojoj učestvuju timovi komandosa i specijalnih snaga uz podršku bespilotnih letjelica (UAV), jurišnih helikoptera i artiljerijskih elemenata, posebno je usmjerena na područja Metine, Zap i Avasin-Basyan, Hulusi Akar.

Na ovim prostorima se uništavaju skrovišta, skladišta municije, štabovi, sabirne lokacije i tunelska mreža, rekao je on.

U međuvremenu, tursko Ministarstvo nacionalne odbrane napominje da je operacija pokrenuta nakon što je utvrđeno da teroristička grupa planira pokrenuti napad velikih razmjera.

Operacija je u skladu s načelima samoodbrane iz Povelje Ujedinjenih nacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turkiye.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay je na Twitteru rekao da Turkiye ostaje odlučna da nastavi svoju borbu protiv terorističke grupe i njenih sponzora, kako unutar tako i izvan njenih granica.

Operacije Turkiye ”Kandža-Tigar“ i “Kandža-Orao“ pokrenute su 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

Turske snage sigurnosti provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turkiye, ali i na sjeveru susjednih Iraka i Sirije. PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi, prenosi AA.

komentari (0)