Turkiye upozorila Grčku da se ne upušta u avanturu u ime drugih

TURKIYE 12.09.2022, 14:21
Turkiye upozorila Grčku da se ne upušta u avanturu u ime drugih
© AA

Ukazujući na kontinuirane provokacije Grčke, zvanična Ankara je u ponedjeljak upozorila Atinu da se ne upušta u avanturu u ime drugih jer će, u suprotnom, snositi posljedice.

"Dok pokušavamo da poštujemo naša susjedska prava s obje strane Egejskog mora, Grčka i dalje nastavlja sa svojim provokacijama. Ako se upustite u avanturu u ime drugih, snosićete posljedice danas kao i u prošlosti", izjavio je ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu na simpozijumu o bici kod Sakarije, prenosi AA.

Turski ministar vanjskih poslova pozvao je Grčku da ne bude "oruđe" drugih i da prekine svoje provokacije.

Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, žalila se na ponavljanje provokacija i retoriku Grčke u regiji tokom posljednjih mjeseci, navodeći da takvi potezi osujećuju napore u dobroj vjeri za mir.

Definišući tursku diplomatiju kao "poduzetničku i humanitarnu", Cavusoglu je rekao da njegova zemlja štiti svoja prava i interese na svim platformama. 

Rekavši da je Turkiye uvijek na oprezu protiv "zlih očiju i zlonamjernih planova", Cavusoglu je istakao da je sigurnost zemlje u "sigurnim rukama herojske vojske, odbrambene industrije i satelita poslatih u svemir".

"Imamo projekte koji će doprinijeti miru i prosperitetu ne samo u našem regionu, već i na globalnom nivou”, dodao je šef turske diplomatije. 

Govoreći o posredničkoj ulozi njegove zemlje, Cavusoglu je rekao da Turkiye "pada na pamet kada se traže rješenja za krize od Balkana do Bliskog istoka, od Kavkaza do Centralne Azije i od Afrike do Latinske Amerike."

komentari (0)