Turkiye: Završena etapa Bodrum - Marmaris u sklopu međunarodne utrke jahti

Utrka će biti okončana 30. jula dodjelom medalja u Bodrumu

TURKIYE 27.07.2023, 15:51 27.07.2023, 15:57
Turkiye: Završena etapa Bodrum - Marmaris u sklopu međunarodne utrke jahti

 U okviru održavanja 4. Međunarodne utrke jahti pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turkiye, održana je prva etapa između Bodruma i Marmarisa. 

Uz doprinose Ministarstva omladine i sporta Turkiye, Ministarstva kulture i turizma, te uz podršku guvernera Mugle, glavnog sponzora DHL Expressa i u koordinaciji Turske jedriličarske federacije i istanbulskog "Open Sea Yacht Racing" kluba, jedriličari i trkači iz cijelog svijeta bore se za titulu kroz više etapa utrke koja će biti okončana dodjelom medalja u Bodrumu 30. jula.

Ekrem Yemlihaoglu, predsjednik "Istanbul Offshore Yacht Racing Kluba", koji u okviru Programa aktivnosti Turske jedriličarske federacije organizuje međunarodne utrke jahti od 25. jula do 30. oktobra, poručio je da će ove godine utrke biti održane u dvije serije.

Odgovarajući na pitanja novinara Anadolu, Yemlihaoglu je kazao da će se prva utrka održati u Mugli između 25 i 30. jula na ruti Bodrum - Marmaris, piše AA. 

"Druga utrka će biti Kup Republike na Bosforu, u Istanbulu na Dan republike 29. oktobra, a naša organizacija koja traje preko 29 godina postala je tradicionalna", rekao je.

Ističući da organizacije koje organizuju daju veliki doprinos jedriličarskom sportu u Turkiye, Yemlihaoglu je rekao kako se "trudimo da izvršimo zaista veliki zadatak za promociju naše domovine. Takođe, nalazimo se na veoma prestižnoj poziciji".

Turkiye će sustići vodeće zemlje u jedrenju

Ekrem Yemlihaoglu izjavio je da će Turkiye sustići vodeće zemlje u jedrenju.

Osvrćući se na činjenicu da Turska ima veoma ozbiljne timove koji se takmiče u inostranstvu, Yemlihaoglu je rekao da su "to sportovi koji se rade uz velike troškove, naravno, ali postoje timovi koji su postigli velike uspjehe. Sportisti našeg jedriličarskog saveza i klupski sportisti postižu velike uspjehe u svojim olimpijskim pripremama i audicijama u mlađim uzrastima. Mislim da smo na nivou evropskih zemalja u odnosu na europske zemlje, ali mislim da smo zaista na nivou europskih zemalja. Dajemo sve od sebe".

Goste privlače prirodne ljepote

Yemlihaoglu je izjavio da su njegovi gosti koji su došli u Turkiye na plovidbu bili iznenađeni standardima zemlje u tom pogledu.

"Naši gosti iz inostranstva su zaista iznenađeni ljepotama Turkiye i njenim kapacitetom za ovaj sport. Pod kapacitetom mislim na marine, sudijske komisije i klupske vještine. Jedriličari i jedrenje je oblast u kojoj smo ranije bili zastupljeni s manje mogućnosti u Evropi i svijetu. I oni su iznenađeni što imamo tako visoke tehničke kapacitete koji su pun pogodak uz prirodne ljepote naše zemlje", zaključio je.

komentari (0)