Turska kompanije Baykar predstavila novi proizvod: Pametna krstareća raketa Bayraktar KEMANKES

Na tom događaju upriličeno je i prvo predstavljanje krstarice KEMANKES koju je razvila kompanija Baykar, svjetskoj javnosti poznata po uspješnom razvoju i proizvodnji bespilotnih letjelica

TURKIYE 27.04.2023, 14:22
Turska kompanije Baykar predstavila novi proizvod: Pametna krstareća raketa Bayraktar KEMANKES
© AA

Turska kompanija Baykar predstavila je javnosti novi proizvod odbrambene industrije, a riječ je o pametnoj krstarećoj raketi BAYRAKTAR KEMANKES

Na aerodromu Ataturk u Istanbulu u četvrtak je počeo TEKNOFEST, najveći turski festival zrakoplovstva i tehnologije. Petodnevni festival sadrži brojne događaje kao što su tehnološka takmičenja, aeromitinzi, koncerti i seminari.

Na tom događaju upriličeno je i prvo predstavljanje krstarice KEMANKES koju je razvila kompanija Baykar, svjetskoj javnosti poznata po uspješnom razvoju i proizvodnji bespilotnih letjelica.

Šef inženjerskog tima platforme Baykara Burak Ozbek rekao je za Anadoliju da je BAYRAKTAR KEMANKES razvijen da poveća ofanzivnu sposobnost protiv strateških ciljeva s bespilotnom letjelicom Bayraktar TB2. Dodao je da, pored Bayraktara TB2, KEMANKES može integrirati sa svim letjelicama iz te kompanije.

“S laserski navođenim streljivom koje trenutačno koristimo morate se približiti meti i vidjeti metu. To vas stavlja u rizičnu zonu. Budući da pružamo komunikaciju zrak-zrak posebno s letjelicom TB2, KEMANKES je postigao sposobnost napada na neprijateljske elemente s mnogo veće udaljenosti, čak i bez ulaska u rizično područje. Sposoban je napasti metu obradom snimaka pomoću vlastitog sistema i umjetne inteligencije. Također može djelovati u okruženjima elektroničkog ratovanja s vlastitim GNSS sistemima protiv smetnji. U tom smislu, mislim da će TB2 znatno povećati svoje mogućnosti“, kazao je Ozbek.

Napominjući da je ovaj projektil u fazi naprednih testova, Ozbek je kazao da će u masovnoj proizvodnji biti do kraja ove godine.

Ukupna težina KEMANKES-a je 35 kilograma, uključujući šest kilograma tešku bojevu glavu. Pogon tog projektila je mlazni motor i maksimalni domet će joj biti 250 kilometara.

komentari (0)