Turska raketa Çakır sa nevjerovatnim sposobnostima će biti prvi put testirana ove godine

TURKIYE 31.03.2022, 13:04 31.03.2022, 13:17
Turska raketa Çakır sa nevjerovatnim sposobnostima će biti prvi put testirana ove godine
© AA

U objektima ROKETSAN održana je konferencija za novinare za promociju Çakıra. Sastanku su prisustvovali predsjednik odbrambene industrije İsmail Demir, predsjednik Upravnog odbora ROKETSAN-a Faruk Yiğit, generalni direktor ROKETSAN-a Murat Drugi i potpredsjednik Kale grupe i predsjednik tehničke grupe Osman Okyay.

Prema informacijama iznesenim na sastanku, raketa Çakır, koja se može lansirati sa kopnene, morske i vazdušne platforme, bit će novi multiplikator snage za oružane snage sa svojim najsavremenijim karakteristikama i efikasnim bojevim streljivom.

Nova raketa Çakır, koja se može lansirati iz aviona s fiksnim i rotirajućim krilima, bespilotnih letjelica i pomorskih vozila, taktičkih kopnenih vozila na točkovima i površinskih platformi, nudi korisniku širok spektar operativnih alternativa protiv kopnenih i morskih ciljeva. Sa dometom od preko 150 kilometara, Çakırove mete uključuju priobalne i nadvodne ciljeve, strateške kopnene ciljeve, kao i mete u području i pećine.

Opremljen domaćim i nacionalnim turbo-mlaznim motorom KTJ-1750 koji je razvio Kale Arge, Çakır može lako obavljati zadatke koji uključuju trodimenzionalne prekretnice definisane tokom planiranja misije, zahvaljujući agilnosti njegovog dizajna. Çakır nudi visoku sposobnost uništavanja ciljeva sa svojim odabirom hitne tačke na meti i svojom jedinstvenim bojevim streljivom.

Sa svojim naprednim međustepenim i terminalnim sistemima za navođenje, Çakır je u stanju da pogodi svoje mete sa visokom preciznošću u svim vremenskim uslovima. Zahvaljujući podatkovnoj vezi baziranoj na mreži, također omogućava promjenu cilja i otkazivanje zadataka ovisno o odabiru korisnika dok napreduje do cilja.

Najupečatljivije karakteristike Çakıra su njegov dizajn koji omogućava višestruki transport na platformi i njegova sposobnost da obavlja zadatke u konceptu grupe. Sa konceptom grupe, koji omogućava koordiniran napad sa velikim brojem municije, lakše je savladati odbrambeni sistem neprijatelja, dok je za jednu ili više ciljeva obezbjeđena visoka efikasnost.

Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu karoserije sa karakteristikama radarskog apsorbera, Çakır nudi visoku izdržljivost. Pored svoje sposobnosti da leti vrlo blizu vodene površine iznad mora i da maskira teren na kopnu, minimizira njegovu uočljivost od strane neprijateljskih sistema protuzračne odbrane svojom strukturom tijela koja apsorbira radar.

Çakır može nastaviti svoj kurs u slučajevima intenzivnog elektronskog ometanja sa svojim GNSS-om otpornim na zaglavljivanje i inercijalnim navigacijskim sistemom koji podržava visinomjer.

Dok se studije dizajna Çakıra, domaće i nacionalne rakete lansirane vlastitim resursima ROKETSAN-a, nastavljaju, prvi probni let će biti izveden iz Akıncıja u toku godine, a integracija platforme je cilj 2023. godine.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)