Turska slavi praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta

Nizom prigodnih manifestacije Turska danas obilježava i 104. godišnjicu osnivanja Velike narodne skupštine

TURKIYE 23.04.2024, 09:45
Turska slavi praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta
© AA

U Turskoj se danas obilježava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a ujedno i 104. godišnjica osnivanja turskog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM).

Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turskoj tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inozemstva.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Numan Kurtulmus predvodio je državnu delegaciju na ceremoniji polaganja cvijeća u kompleksu Anitkabira, mauzoleja osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Ceremoniji su prisustvovali i zastupnici u turskom parlamentu, ministri i predstavnici političkih stranaka, kao i drugi zvaničnici. Ono što se također može primijetiti jeste i veliki broj djece iz različitih dijelova Turske,  javlja AA. 

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turske.

Na današnji dan 1924. godine odlučeno je da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci.

Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

komentari (0)