Turske vlasti poslale ambulantni avion za svog građanina u Njemačku, kako bi dobio adekvatno liječenje

Avion u kojem je bio Ahmet Demiray sletio je sinoć na aerodrom Atatürk u 00.30 sati

TURKIYE 04.02.2022, 10:25 04.02.2022, 11:56
Turske vlasti poslale ambulantni avion za svog građanina u Njemačku, kako bi dobio adekvatno liječenje
© AA

Ahmet Demiray, koji živi u Kasselu u Njemačkoj i kojem je dijagnosticiran tumor na jetri, ambulantnim avionom Ministarstva zdravstva Republike Turkiye, dovezen je na liječenje u Istanbul. 

Avion u kojem je bio Ahmet Demiray sletio je sinoć na aerodrom Atatürk u 00.30 sati. Demiray je nakon toga kolima hitne pomoći prebačen u privatnu bolnicu gdje će biti zbrinut.

Demirayeva kćerka Reyhan Demiray rekla je za AA da su zatražili od Generalnog konzulata Frankfurta da budu prebačeni u Turkiye nakon što njen 64-godišnji otac nije mogao dobiti adekvatan tretman u Njemačkoj.

- 23. januara moj otac se jako razbolio kod kuće, te sam ja pozvala hitnu pomoć. Nakon obavljenih pregleda, pokušali su da nas se riješe govoreći: 'Ne trebamo ga voditi u bolnicu. Ako hoćeš u bolnicu, odvedi ga porodičnom ljekaru', prisjeća se Reyhan.

Demiray je rekla da je svojim očima vidjela da njen otac ne može dobiti dobru njegu u bolnici u Njemačkoj.

- Mnogo puta sam odlazila kod oca sa negativnim testom i sa posebnom dozvolom. Da vam kažem poslije čega sam donijela ovu odluku. Kada me je očev doktor nazvao, rekao je: 'Tvoj otac ima rak, za to nema lijeka, niti operacije. Vi želite svog oca odvesti u Turkiye, dobro, gdje želite da Vam otac umre?', pitali su me. Nakon toga sam predala molbu konzulatu, kazala je Demiray, i zahvalila se turskim vlastima što su došli po njenog oca i prevezli ga u Turkiye. 

Balkan News

komentari (0)