Turski brod "Abdulhamid Han" započinje sondažna istraživanja

Potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay obratio se na svečanosti obilježavanja Dana mira i slobode Turske Republike Sjeverni Kipar, a u okviru godišnjice turske mirovne intervencije na Kipru

TURKIYE 20.07.2022, 12:03 20.07.2022, 12:19
Turski brod "Abdulhamid Han" započinje sondažna istraživanja
© AA

Potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay izjavio je u srijedu kako bi turski brod za sondažna istraživanja "Abdulhamid Han" sljedećeg mjeseca trebao početi sa operacijama u Sredozemnom moru. 

Oktay se obratio na svečanosti obilježavanja Dana mira i slobode Turske Republike Sjeverni Kipar, a u okviru godišnjice turske mirovne intervencije na Kipru.

Ističući kako je počašćen i sretan što može podijeliti radost praznika u KKTC-u, 20. jula, prekretnice za nezavisnost kiparskih Turaka, Oktay je rekao: "Prenosim vam svoje pozdrave i čestitke od cijele naše nacije i našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana."

Naglašavajući da je vrijeme mirovne operacije na Kipru bilo razdoblje kada se vojni proizvodi koji su bili potrebni Turkiye nisu mogli kupiti i kada je bilo raznih poteškoća, Oktay je naglasio da je ova zajednička pobjeda bila povijesna prekretnica postignuta s vjerom unatoč embargu na oružje primijenjenom na Turkiye.

Oktay je naglasio da je stečenim iskustvom Turkiye posijala prvo sjeme domaće i nacionalne obrambene industrije te da su se počele osnivati ​​ponosne institucije kao što su TUSAS, ASELSAN i HAVELSAN.

Podvukao je kako je Turkiye trenutno među 10 zemalja u svijetu koje mogu nacionalno dizajnirati, izgraditi i održavati ratni brod, piše AA. 

Dodao je kako brod za sondažna istraživanja "Abdulhamid Han" 7. generacije ima važnu ulogu u provođenju učinkovitih istraživanja sa sposobnošću bušenja do 12.200 metara.

"Naš novi brod za sondažna istraživanja 'Abdulhamid Han' planira započeti s operacijama u Sredozemlju sljedeći mjesec", potvrdio je Oktay.

komentari (0)