Turski ministar Akar: Grčka slijedi dvoličnu diplomatiju prema Ankari

TURKIYE 13.09.2022, 10:41
Turski ministar Akar: Grčka slijedi dvoličnu diplomatiju prema Ankari
© AA

Uprkos naporima Turkiye da ublaži tenzije u regionu, Grčka nastavlja sa svojim "provokativnim akcijama" i slijedi "dvoličnu diplomatiju" prema Ankari, izjavio je u utorak turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar.

"Uprkos svim našim dobronamjernim naporima, nažalost, naš susjed Grčka svaki put nastavlja povećavati napetost nekim provokativnim akcijama i retorikom. Dajemo sve od sebe da to spriječimo", rekao je Akar novinarima u glavnom gradu Ankari.

Njegove izjave su uslijedile nakon što su dva čamca grčke obalske straže u subotu otvorila vatru na ro-ro brod i to 18 kilometara od turske jugozapadne obale Bozcaade.

Teretni brod "Anatolian" plovio je pod zastavom Komorskih otoka s 18 članova posade, uključujući šest Egipćana, četiri Somalijaca, pet Azerbejdžanaca i tri turska državljana.

Brod je napadnut dok je plovio u međunarodnim vodama, saopštila je Komanda obalske straže Turkiye.

"Odmah nakon ovog (incidenta) političari u Grčkoj optužili su Turkiye za agresiju. Šta je to, ako ne licemjerje? Zato pitamo zar nemaju ogledalo u svojoj kući? Ako se pogledaju u ogledalo, oni će vidjeti istinu i možda će ih biti sramota", rekao je Akar, piše AA.

On je naglasio da se Grčka trudi da "iskoristi i iskrivi" svaki događaj, da utječe na treće strane "lažima i klevetama" i da se žali na Turkiye.

"U tom smislu nije pogrešno reći da se vodi dvolična politika", rekao je Akar i dodao da Turkiye poziva na dijalog za mirno rješavanje bilateralnih problema.

komentari (0)