Turski predsjednik Erdogan posjetiće Rusiju 5. augusta

TURKIYE 26.07.2022, 16:16
Turski predsjednik Erdogan posjetiće Rusiju 5. augusta
© AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetiće 5. augusta ruski primorski grad Soči kako bi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Direkcija za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye nije objavila više detalja o posjeti koja dolazi samo nekoliko dana nakon što su Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale značajan sporazum o obnavljanju izvoza žitarica kroz tri ukrajinske luke nakon višemjesečne blokade uzrokovane rusko-ukrajinskim ratom.

Izvoz bi se uskoro trebao nastaviti, a koordinira ga centar u turskoj metropoli Istanbulu koji će zvanično biti otvoren u srijedu.

Prošle srijede, Erdogan i Putin sastali su se tokom trilateralnog skupa sa svojim iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem u glavnom gradu Irana Teheranu.

Lideri su se okupili na 7. samitu u Astana formatu kako bi razgovarali o nedavnim dešavanjima u Siriji, borbi protiv terorističkih grupa koje predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti, posebno YPG/PKK i ISIS, kao i o humanitarnoj situaciji i dobrovoljnoj povratak Sirijaca.

Izvor:AA

komentari (0)