Tursko ministarstvo za porodicu nakon zemljotresa zbrinulo 1.362 djece bez pratnje

Sva djeca pod okriljem državnih ustanova su u sigurnim rukama, poručila je turska ministrica za pitanja porodice i socijalnih usluga

TURKIYE 13.02.2023, 22:22
Tursko ministarstvo za porodicu nakon zemljotresa zbrinulo 1.362 djece bez pratnje
© AA

Ministrica za pitanja porodice i socijalnih usluga Republike Turkiye Derya Yanık izjavila je da su nadležne ustanove registrirale 1.362 djece bez pratnje u regijama pogođenim razornim zemljotresima. a da je 369 njih identificirano i isporučeno njihovim porodicama, javlja Anadolija.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

Ministrica Yanik posjetila je 15 beba, žrtava potresa koje su avionom Predsjedništva Turkiye dovezeni u Ankaru na liječenje u Gradskoj bolnici Etlik.

Novinarima je nakon posjete kazala da nadležne institucije brinu o svim žrtvama, a posebno o djeci kao osjetljivoj kategoriji nakon katastrofe koja je zadesila zemlju.

- Registrirali smo u sistemu 1.362 djece bez pratnje. Od njih je 369 djece identificirano i spojeno s porodicama. Ovaj posao nam je važan. Nadamo se da ćemo u narednom periodu svu ovu našu djecu predati njihovim porodicama. Broj djece na liječenju u bolnicama je 792. Broj djece koju smo primili u ustanove našeg Ministarstva je 201, kazala je Yanik.

Ministrica je također poručila da su sva djeca pod okriljem državnih ustanova u sigurnim rukama i da će biti identificirana, vraćena porodicama i zbrinuta.

komentari (0)