U Hatay sutra stiže konvoj Crvenoj križa FBiH: Do sada poslata pomoć vrijedna više od milion KM

Delegacija Crvenog križa FBiH danas će obići kolege iz Crvenog polumjeseca Turkiye u Kahramanmarasu, gdje je bio epicentar zemljotresa 6. februara

TURKIYE 20.03.2023, 11:10 20.03.2023, 11:29
U Hatay sutra stiže konvoj Crvenoj križa FBiH: Do sada poslata pomoć vrijedna više od milion KM
© Crveni križ FBiH/ Facebook

Delegacija Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine predvođena predsjednikom Huseinom Kličićem i sekretarom Namikom Hodžićem sastala se u ponedjeljak u Gaziantepu sa direktorom za međunarodnu saradnju Crvenog polumjeseca Turkiye Alperom Ulucom. 

Tokom susreta je razgovarano o trenutnoj situaciji na području pogođenom zemljotresima, te pomoći narodu Turkiye na što brži i efikasniji način.

Delegacija Crvenog križa FBiH danas će obići kolege iz Crvenog polumjeseca Turkiye u Kahramanmarasu, gdje je bio epicentar zemljotresa 6. februara.

Inače, volonteri turskog Crvenog polumjeseca danonoćno rade na pripremi i distribuciji toplih obroka putem mobilnih kuhinja za stanovništvo koje je ostalo bez svojih domova, pomoć pri smještaju, distribuciji osnovnih životnih potreba, ali i na psihosocijalnoj podršci, piše AA. 

Delegacija će se sutra zaputiti za Hatay s obzirom da konvoj humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije BiH, koji je krenuo u petak iz Kalesije u kasnim večernjim satima stiže u ovaj grad, a za sutra je planirana primopredaja humanitarne pomoći.

Inače, riječ je o drugom konvoju Crvenog križa FBiH s robom za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova. Donacija u vrijednosti 510.000 KM sadrži 33 stambena kontejnera i osam montažnih kućica, šatore, električne grijalice, agregate, rasklopive krevete i stolice, vreće za spavanje, higijenske pakete i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno sa građanima, prikupljala na osnovu potreba turskog Crvenog polumjeseca. Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca otišao je prvi konvoj Crvenog križa FBiH u vrijednosti 500.000 KM.

komentari (0)