U Istanbul doplovio još jedan brod sa ukrajinskim žitom

Ovo je još jedan broj koji prevozi žito u sklopu sporazuma koji su 22. jula potpisali Turkiye, Ukrajina, Rusija i Ujedinjeni narodi (UN) s ciljem obnove ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka

TURKIYE 06.08.2022, 19:07 09.08.2022, 10:29
U Istanbul doplovio još jedan brod sa ukrajinskim žitom
© AA

Brod "Rojen", koji plovi pod malteškom zastavom, natovaren sa 13 hiljada tona kukuruza, koji je u petak isplovio iz luke Čornomorsk, stigao je do obala turske metropole Istanbula. 

Ovo je još jedan broj koji prevozi žito u sklopu sporazuma koji su 22. jula potpisali Turkiye, Ukrajina, Rusija i Ujedinjeni narodi (UN) s ciljem obnove ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Brod "Rojen", čije konačno odredište je Velika Britanija, bit će usidren u Istanbulskom moreuzu gdje će tim sastavljen od predstavnika Turkiye, Ruske Federacije, Ukrajine i UN-a obaviti inspekciju na brodu, nakon čega će plovilo nastaviti put.

Očekuje se da će i brod "Polarnet", pod zastavom Turkiye, koji prevozi 12.000 tona žitarica, u večernjim satima uploviti u Istandulski moreuz, piše AA. 

Ministarstvo odbrane Turkiye saopštilo je u petak da su tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovila prema Turkiye, Velikoj Britaniji i Irskoj.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.

komentari (0)