U Istanbulski moreuz stigao prvi brod sa žitom iz ukrajinske luke Odesa

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa krenuo prvi brod sa žitom koji će iz Istanbula nastaviti put prema Libanu nakon određenih provjera u turskoj metropoli

TURKIYE 02.08.2022, 21:56 02.08.2022, 22:10
U Istanbulski moreuz stigao prvi brod sa žitom iz ukrajinske luke Odesa
© AA

Ministarstvo odbrane Turkiye saopštilo je da je brod "Razoni" natovaren kukuruzom, koji je jučer isplovio iz luke Odesa u Ukrajini, stigao je na ulaz u Istanbulski moreuz iz Crnog mora. 

"Teretni brod Razoni, natovaren kukuruzom stigao je u Istanbulski moreuz na ulazu u Crno more i usidrio se na lokaciji koja mu je dodijeljena", navodi se u saopćenju Ministarstva.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa krenuo prvi brod sa žitom koji će iz Istanbula nastaviti put prema Libanu nakon određenih provjera u turskoj metropoli. Brod, pod zastavom Sierra Leona, natovaren je kukuruzom, piše AA. 

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.

komentari (0)