U Istanbulu održan samit "Ujedinjeni za mir u Palestini"

Samit se održava pod sloganom “Jedno srce za Palestinu“ u istanbulskoj palati Dolmabahce, a učesnici su pozvali na okončanje patnje civila u Gazi i pronalaženje rješenja za krizu

TURKIYE 15.11.2023, 15:53 16.11.2023, 15:22
U Istanbulu održan samit "Ujedinjeni za mir u Palestini"
© tccb.gov.tr

U Istanbulu je održan samit “Ujedinjeni za mir u Palestini” čije su učesnice, supruge šefova država i vlada te predstavnici zemalja, pozvale svijet da reaguje po pitanju sukoba u Palestini.

Emine Erdogan, supruga predsjednika Republike Turkiye, koja  je bila domaćin samita, u uvodnom govoru skrenula je pažnju na sličnost humanitarne krize koja se dogodila tokom rata u Bosni i Hercegovini sa onom koja se trenutno događa u Gazi.

- Šta globalna savjest, koja nosi težinu nesposobnosti da spasi dijete u Bosni koje je pitalo mamu da li djecu ubijaju malim mecima, čeka da zaustavi rakete koje danas padaju na djecu Gaze?, pitala je Erdogan.

Istaknuvši da slijede pravedan i održiv mir a ne osvetu koja će uzrokovati lanac nasilja, Erdogan se prisjetila riječi Alije Izetbegovića te je kazala da je Gaza danas postala zemlja nepoznate djece. Erdogan je zatražila da svi zvaničnici Izraela koji čine ratne zločine odgovaraju pred Međunarodnim kaznenim sudom. Samitu, koji je održan u Predsjedničkoj kancelariji u Dolmabahce, prisustvovala je i Sabina Komšić, supruga hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Tokom samita učesnicima je podijeljena knjiga koja je pripremljena od strane Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye, pod nazivom “Turska diplomacija mira za opravdanu borbu okupirane Palestine”.

Učesnici su imali priliku posjetiti izložbu pod nazivom “Gaza: Resisting Humanity”, koja se fokusira na ljudsku tragediju u Gazi. Izložba otkriva brutalnost od izgubljenih života do bombardiranih bolnica i škola te otkriva pristran i slijep stav zapadnih medija prema napadima.

Izložba uključuje i „Sobu u Gazi" u kojoj su zvukovima ljudi i bombi animirani događaji mračne noći u Gazi. Imena onih koji su izgubili živote u napadima nalaze se u dijelu tunela dugog 24 metra .

"Soba globalna savjesti” sadrži slike sa skupova podrške Palestini održanih u mnogim zemljama svijeta te poruke političara, umjetnika i intelektualaca. Izložba također uključuje "Sobu nade" koja prikazuje stara vremena Gaze i instalaciju koja se sastoji od mozaika koji prikazuju učinke bombi tokom napada.

Saopćenje prenosimo u cjelosti: 

"Kao supružnici šefova država i vlada te predstavnici zemalja, okupili smo se u Istanbulu 15. novembra 2023. kako bi skrenuli pažnju međunarodne zajednice na humanitarnu krizu u Gazi i pozvali da se prekine tragedija koju su pretrpjeli civili, posebno djeca, žene, bolesnici i invalidi, da se uspostavi pravedan i trajni mir, te mobilizira međunarodna zajednica da preduzme mjere protiv ovih zvjerstava koja mogu predstavljati ratni zločin.

Duboko smo zabrinuti zbog humanitarne tragedije na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Gazu i Zapadnu obalu, posebno istočni Al-Quds (Jerusalem), zbog rata koji se odvija od 7. oktobra 2023.

Želimo skrenuti pažnju na činjenicu da humanitarna kriza izazvana blokadom i embargom na Gazu, koja je nespojiva s međunarodnim pravom i koja se pretvorila u pravo kršenje ljudskih prava, onemogućava civilima pristup osnovnim potrebama. Naglašavamo da masakr više od 11 hiljada civila, uglavnom djece i žena, u tragediji u Gazi od 7. oktobra predstavlja jedno od najtežih kršenja međunarodnog prava.

Ističemo potrebu poduzimanja hitnih mjera kako bi se osigurala sigurnost trudnica, djece, beba i pacijenata koji se nalaze u nehumanim uvjetima i suočeni su s prijetnjom masakra.

Želimo dvodržavno rješenje koje će omogućiti i Izraelcima i Palestincima da odgajaju svoju djecu u miru i sigurnosti.

U tom kontekstu, kao supružnici šefova država i vlada te predstavnici zemalja, pozivamo cijeli svijet na;

- Hitnu i zajedničku akcija za zaustavljanje masakra u Gazi,

- Trenutni prekid izraelskih napada usmjerenih na svu civilnu infrastrukturu u Gazi, uključujući škole, bolnice i druge zdravstvene ustanove, izbjegličke kampove, objekte Ujedinjenih naroda i bogomolje,

- Hitan prekid vatre koji će okončati sukobe i pružanje nesmetane, dovoljne i sigurne humanitarne pomoći civilima u Gazi,

- Odlučno odbacivanje bilo kakvih pokušaja prisilnog raseljavanja palestinskog civilnog stanovništva, naglašavajući ozbiljan uticaj raseljavanja u trenutnim okolnostima sukoba na žene, djecu i starce,

- Neposredna i potpuna usklađenost svih strana sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo i međunarodno pravo ljudskih prava.

- Pozivam sve savjesne ljude da podrže ovaj naš globalni poziv. Hvala", navodi se u saopštenju.

komentari (0)