U Istanbulu otvoren zajednički centar za koordinaciju izvoza žitarica iz Ukrajine

Vjeruje da će koordinacioni centar i sporazum značajno doprinijeti prevladavanju prehrambene krize koja pogađa cijeli svijet, a posebno snižavanju cijena

TURKIYE 27.07.2022, 14:23 28.07.2022, 14:03
U Istanbulu otvoren zajednički centar za koordinaciju izvoza žitarica iz Ukrajine
© AA

Novi zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, uspostavljen kao rezultat historijskog sporazuma o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, zvanično je otvoren u srijedu. 

- Dužnost centra je da obezbijedi siguran pomorski transport žitarica i sličnih prehrambenih proizvoda koji će se izvoziti iz Ukrajine, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar na ceremoniji otvaranja, održanoj na Univerzitetu nacionalne odbrane u Istanbulu.

Vjeruje da će koordinacioni centar i sporazum značajno doprinijeti prevladavanju prehrambene krize koja pogađa cijeli svijet, a posebno snižavanju cijena.

Turski ministar je upozorio da ukoliko se pitanje ne riješi, moglo bi uzrokovati sigurnosne probleme zbog gladi i globalne neregularne migracije.

- Centar se sastoji od vojnih i civilnih predstavnika Turkiye, Rusije, Ukrajine i UN-a. Neće biti vojnog elementa na terenu, rekao je on.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale prošle značajan sporazum o obnavljanju izvoza žitarica kroz tri ukrajinske luke nakon višemjesečne blokade uzrokovane rusko-ukrajinskim ratom, piše AA. 

Prema sporazumu, u Istanbulu je uspostavljen zajednički koordinacioni centar koji će vršiti inspekcije na ulazima i izlazima luka i osigurati sigurnost ruta.

komentari (0)