U Istanbulu počeo prestižni međunarodni sajam turizma EMITT

TURKIYE 09.02.2022, 13:48 09.02.2022, 13:57
U Istanbulu počeo prestižni međunarodni sajam turizma EMITT
© AA

U Istanbulu je počeo 25. Istočnomediteranski međunarodni sajam turizma i putovanja (EMITT) koja spada u red pet najboljih događaja te vrste u svijetu.
EMITT godišnje privlači oko 45.000 profesionalaca iz turističkog sektora i turista koji traže nove i uzbudljive mogućnosti putovanja.
Sajam je vrijedna poslovna platforma koja pruža nove poslovne prilike i mogućnosti saradnje turskom i globalnom sektoru turizma.
EMITT predstavlja paviljone država, destinacije za odmor, ljetni i zimski turizam, turističke destinacije na otvorenom, hotele i turističke centre, turoperatore, turističke agencije i još mnogo toga.
U saradnji s Federacijom hotelijera Turkiye (TUROFED) i Udruženjem investitora u turizam Turkiye (TTYD), sajam organizira prestižna kompanija Hyve Group uz sponzorstvo Ministarstva kulture i turizma Turkiye, Grada Istanbula i Turkish Airlinesa.


Na 25. izdanju EMITT-a učestvuju delegacije i kompanije iz 14 država, uključujući i Rusiju, Maltu, Bugarsku, Sejšele, Srbiju, Kosovo, Pakistan, Jordan, TR Sjeverni Kipar, Palestinu, Azerbejdžan, Južnoafričku Republiku, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.
Sajam se do 12. februara održava u Sajamskom i kongresnom centru TUYAP u Istanbulu, a danas ga je otvorio turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy koji je istakao da EMITT ima važnu ulogu u kreiranju globalnih tokova u turizmu.
- Nakon teške 2020. godine, Turkiye je u 2021. godini uhvatila veliki zamah razvoja turizma. Ostvarili smo dobre rezultate zahvaljujući Programu certifikacije sigurnog turizma i radu Agencije za promociju i razvoj turizma Turkiye (TGA) koja je na pravi način prezentirala naše turističke potencijale u inozemstvu. Ako govorimo o brojkama, prošle godine smo ugostili 30.038.000 gosta, što je za 88 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine smo u turizmu prihodovali 24,5 milijardi dolara, što je za 108 posto više u odnosu na prethodnu godinu, kazao je Ersoy.
On je kazao da podaci o dolasku turista i u prvih 40 dana ove godine ohrabruju i da će trebati povećati ciljani prihod od 35 milijardi dolara.
Resorni turski ministar Ersoy istakao je da EMITT predstavlja važnu šansu za Turkiye jer okuplja na jednom mjestu vodeće svjetske predstavnike turizma te je dodao da Turkiye radi na organiziranju sigurnog turizma i da stalno unapređuje ponudu.


Prisutnim na ceremoniji otvaranja obratili su se i guverner Istanbula Ali Yerlikaya, gradonačelnik Ekrem Imamoglu, predsjednik TUROFED-a Sururi Corabatir, direktor EMITT-a Hacer Aydin, regionalni direktor Hyve Groupa Kemal Ulgen, predsjednik TTYD-a Oya Narin i zamjenik generalnog direktora Turkish Airlinesa Ahmet Olmustur, prenosi AA.

komentari (0)